Český Těšín: Vítěz voleb je z kola ven

Třebaže volby v Českém Těšíně hnutí ANO vyhrálo, v povolebních vyjednáváních ostrouhalo. Naproti tomu kolosálního úspěchu dosáhl nový subjekt na politické mapě města –Nezávislí pro Těšín. Vytvořili vládnoucí koalici s lidovci a ODS, měli by mít místostarostku a většinu v radě města.

Dvanáct dnů po komunálních volbách si pozice na radnici a v radě města mezi sebe rozdělí Nezávislí pro Těšín (sedm křesel), KDU-ČSL (čtyři mandáty) a ODS s podporou TOP 09 (tři křesla). Tato tři uskupení mají dohromady 14 křesel, což je v 27členném zastupitelstvu většina.

Do opozice se tak dostali vítěz voleb – strana ANO s dosavadním místostarostou Tomášem Pavelkem (7 křesel), Nestraníci v čele se starostkou Gabrielou Hřebačkovou (4 křesla) a SPD (2 mandáty). V devítičlenné radě města by mělo zasednout pět radních z hnutí Nezávislí pro Těšín.

Prvním mužem Českého Těšína by se měl stát Vít Slováček, který byl starostou v letech 2006 – 2018. Do funkce prvního místostarosty, který bude mít pověření k zastupování starosty, koalice navrhla Kateřinu Krainovou Byrtusovou. Druhým místostarostu by se mohl stát Jan Pekař (ODS).

Nově zvolení zastupitelé by měli prvně usednout k jednacímu stolu v nejzazším možném termínu, tedy v pondělí 24. října.

Další zprávy z regionu