Česnek z Bocanovic je unikátní odrůdou

Počet odrůd česneku pěstovaných v České republice se rozrostl na 17. Je to díky Beskydskému paličáku, který roste na poli Václava Martynka v Bocanovicích. Po 18 měsících zkoumání vše posvětil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně.

V Bocanovicích se urodilo. Foto: VM

Václav Martynek vloni vysadil přes 20 tisíc stroužků Beskydského paličáku. „V naší rodině je tento česnek pěstován již po několik generací. Babička si jej přinesla asi před 70 lety zpod Filipky, kde bydlela. Přivdala se do Bocanovic a v pěstování česneku pokračovala,“ nastínil Martynek, který si po úmrtí babičky uvědomil, že česnek je natolik dobrý, že začal zjišťovat, co je to za odrůdu. „Proto jsem ho v roce 2021 poslal do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně,“ pokračoval Martynek.

V Brně česnek 18 měsíců zkoumali. Nejdříve ho zasadili společně s ostatními odrůdami a zkoumali odlišnosti. Po vykopání ho v srpnu dali do chladícího zařízení, kde byl do 31. března. „Jednalo se o navození podmínek skladovatelnosti. Nakonec mi letos v dubnu přišla zpráva, že můj česnek je odlišný od ostatních a může být zaregistrován jako nová česká odrůda. Jedná se o 17. odrůdu v České republice. Zvolil jsem název Beskydský paličák, aby vystihoval tvrdé podmínky, ve kterých vyrostl,“ vysvětlil Martynek.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu