Cesta na Závrší zatím nebude

Snaha o vybudování nové silnice k místům určeným pro zástavbu v Písečné zatím nevyšla. Pro lokalitu Závrší obec připravila čtyři návrhy, avšak vždy byl vlastník dotčeného pozemku proti jejímu vybudování.

Stavební pozemky jsou bez příjezdové cesty. Foto: tm

Podle starosty Písečné Davida Ćmiela byly nakonec ve hře reálně jen dva návrhy, ovšem ani zde nedošlo ke shodě. „Nemá cenu se v dané situaci pouštět do dalších kroků, které by následně byly vlastníky pozemků napadány. Novou silnici v Závrší v dané chvíli stavět nebudeme,“ řekl během jednání zdejších zastupitelů starosta. Jeho kolegové vzali informaci na vědomí.

Rozděleni na dva tábory jsou i občané Písečné. Jedni, kteří před několika měsíci sepsali petici, se radovali. Na druhé straně zavládl smutek.

„Máme tam stavební místa a příjezdová silnice je pro nás důležitá. Nechceme stavět nyní, ale myslíme na naše děti,“ řekla během jednání zastupitelů žena, která věří, že vše dobře dopadne. „Snažíme se se sousedy domluvit, aby část svých pozemků oželeli ve prospěch silnice. Jedná se jen o několik metrů,“ pokračovala žena.

Smutek na duši má i pan J. „Jedná se mi o to, mít pro své děti stavební pozemky s příjezdovou cestou, aby si jednou mohly postavit vlastní domky,“ řekl pan J. Podle něj byla celá petice vedena účelově a nefér. „Akorát rozhádala lidi a přinesla špatnou atmosféru do obce. Chtěl jsem se slušně domluvit, a výsledkem byla petice,“ dodal pan J.

Petičník Marek Sikora oponuje, že mu prý peticí nejde o zastavení výstavby v obci. „Ale po starostovi požaduji, aby silnice, která do lokality již vede, byla bezpečná. Proč tam nemůže vést chodník, nemohou být zálivy na míjení aut?“ ptal se Sikora. Na argument, že kolem silnice není na stavbu chodníku dost místa, je sevřená z jedné strany potokem a z druhé svahem a také jsou podél ní soukromé pozemky – tudíž opět potřebný souhlas vlastníků, nenašel odpověď.

A ve hře je i čas. V Písečné je veliké množství stavebních pozemků a některým reálně hrozí jejich vyjmutí z územního plánu. Pokud ztratí statut stavebního pozemku, jejich cena půjde rapidně dolů. „Právě nová komunikace by byla pro tyto pozemky plusem. Když nemají příjezd, jsou v ohrožení,“ doplnil Ćmiel.

Ač jsou názory lidí v lokalitě Závrší diametrálně odlišné, někteří si za cestou stojí a chtějí se s odpůrci jejího postavení dohodnout. „Ale slušnou formou, respektujeme názory druhých. Máme zde stavební pozemek a chceme ho mít přístupný,“ shodli se na závěr.

Další zprávy z regionu