Chata Horské služby Beskydy půjde k zemi

Už v nejbližších dnech začne na Javorovém stavební ruch. K zemi půjde služebna horských záchranářů a na jejím místě vyroste úplně nový dům. Turisté proto musí počítat s tím, že se v místech nad sjezdovkou setkají s jistým omezením.

Stará služebna dosloužila. Na jejím místě vyroste zbrusu nová. Foto: mr

Na jedné straně nostalgie a pocit smutku, na straně druhé ale těšení se na nové prostory, které budou moderní, a hlavně teplé a účelné. Tak by se daly shrnout pocity horských záchranářů, kteří slouží na Javorovém. Jejich služebna je protknutá vzpomínkami, na stěnách visí různé artefakty z hor a cest, je útulná, ale dosluhuje.

„Cítíme se tady jako doma, ale je to tu staré a nevyhovující. Dům se nedá důkladně vytopit, pořádně to tu profukuje a to je asi největší potíž. Navíc se jedna jeho strana bortí,“ popsal člen horské služby na Javorovém vrchu Česlav Jadamus.

Vysvětlil, že Horská služba ČR postupně rekonstruuje své služebny. Nový dům tak mají kolegové třeba na Lysé hoře. „Teď přišla řada na nás a jsme za to rádi. Samozřejmě že všechno, co půjde použít, opět použijeme. Rozhodně si do nových prostor uchováme i původní výzdobu,“ pokračoval.

Demoliční práce začnou už v těchto dnech. Asi rok a půl potrvá, než na místě vyroste nová služebna. Do té doby se záchranáři přesídlí do chaty Javorový. „Obracíme se proto na turisty a návštěvníky hory, aby byli trpěliví a měli pochopení,“ podotkl Česlav Jadamus. Sloužit budou v režimu non-stop, takže se turisté ani sportovci nemusí bát, že by přišli o pomoc, když ji budou potřebovat. Nová služebna bude mít stejně jako ta původní jedno patro a podkroví. Ve vestibulu vznikne moderní ošetřovna, v přízemí a prvním patře budou mít záchranáři své zázemí včetně kuchyňky a pokojů na spaní.

Ošetřují hlavně paraglidisty
Horští záchranáři mají na Javorovém asi nejvíce práce se zraněnými paraglidisty. „Není divu, je tady jedno z největších center tohoto sportu v České republice, takže je i více zraněných,“ přitakal Česlav Jadamus.

Zatímco lyžařských úrazů postupně ubývá, záchranáři často vyráží do terénu pomoct ztraceným a špatně vybaveným turistům, kteří přeceňují své síly a podceňují počasí. Ke zranění přichází i skialpinisté a běžkaři. „Nezasahujeme ale jen na Javorovém, často jsme voláni třeba i do oblasti Čantoryje,“ upozornil. Upřesnil, že za rok pomáhají asi u stovky případů. Minulý rok musel na Javorový dorazit osmkrát záchranářský vrtulník.

Další zprávy z regionu