Chata Prašivá slaví sté výročí a pořádá zajímavé akce

Už sto let si lidé po výšlapu mohou dát občerstvení v chatě Prašivá. O její vznik se zasadili patrioti z našeho regionu a další nadšenci. Přesně takoví, kteří provozují horské zařízení i v současné době.

Chata je oblíbeným místem všech výletníků. Foto: archiv chaty

Na palouku pod Prašivou stojí už od roku 1640 dřevěný kostelík. Lidé do něj chodívali nejen na mše, konaly se tam i tradiční a vyhlášené poutě. Není divu, že poutníci zatoužili i po chatě, kde by si mohli odpočinout, načerpat síly a hlavně, kde by si pochutnali na teplé polévce a studeném pivu. Jejich volání vyslyšela parta patriotů a nadšenců, kteří se snažili konkurovat expandujícímu německému spolku Beskidenvereinu. Právě skupina Němců totiž stála za prvními horskými chatami, které v Beskydech na vrcholcích hor vyrostly.

První plán vypracoval architekt Joža Dvořák. Náklady na stavbu neměly přesáhnout 23 tisíc rakouských korun. Výstavba však nebyla realizována, poněvadž vypukla první světová válka a většina aktivistů musela odejít na frontu.

Známý místecký stavitel Jaro Čermák vyhotovil po válce nový projekt chaty. Stavba byla zahájena 11. dubna 1921 a již na podzim 2. října téhož roku předali chatu k užívání. Je neuvěřitelné, že chata v hodnotě 273 300korun byla postavena za půl roku.

Za druhé světové války sídlila na chatě německá vojenská posádka. Po válce a po roce 1948 komunisté chatu znárodnili a pod svá křídla si ji převzal národní podnik RaJ. „Po revoluci byla chata prodána soukromému podnikateli, ale Klub českých turistů podal protest a po vleklých jednáních ji získal do svého vlastnictví,“ připomenul současný nájemce Martin Stiller.

Mohlo by se zdát, že poté už šlo všechno dobře, ale bohužel se v chatě střídali často různí nájemci a její stav se postupně zhoršoval. Pak ale přišel rok 2015 a s ním i tým Martina Stillera, který se nebál a vyhlásil velkou akci na záchranu zchátralé chaty. Postupně a za pomoci dobrovolníků začala rozsáhlá obnova zařízení. V chatě se bouralo, rekonstruovalo, opravovalo. Pracovníci například vyměnili všech 40 oken nebo komplexně zrekonstruovali kuchyni. Úpravou prošly pokoje, a opravy se dočkala i malá rozhledna na věžičce, která byla dlouhá léta pro svůj špatný stav uzavřena.

Postupně se mění i venkovní prostory, přibylo hřiště pro děti i workaut pro dospělé. „Je neskutečné, kolik práce se nám podařilo udělat. Nikdy bych nevěřil, jak moc se zapojí veřejnost a kolik dobrovolníků nám přijde pomoct. Je to neskutečná nádhera a všem za to děkujeme,“ doplnil Martin Stiller.

Letos chata slaví stoleté výročí, ale práce na ní zdaleka ještě nekončí. Provozovatele například čeká obložení budovy novým šindelem, rozšíření kuchyně nebo stavba zastřešené stylové terasy. Všechny akce najdete zde: 100 let chaty Prašivá

Další zprávy z regionu