Chodci zbytečně riskují životy na kolejích

Lidé, kteří vchází na kolejiště v místech, kde je to zakázáno, riskují své životy. Navíc musí počítat s tím, že se mohou potkat s hlídkou policie z oddělení hlavní nádraží Ostrava. Ta vyrazila kontrolovat neposlušné chodce i do Třince.

Policisté organizují pravidelné speciální akce, při kterých kontrolují především dodržování zákazu přecházení přes koleje v místech, kde přecházení není povoleno.

Poslední akce například proběhla v železniční stanici Frýdek-Místek, kde policisté zaznamenali 19 přestupků proti zákonu o drahách, přičemž deseti chodcům udělili pokutu. Zbývající přestupky vyřešili policisté domluvou. „Jednalo se o osoby, které si krátily a zjednodušovaly cestu, avšak naprosto neadekvátní způsobem,“ popsala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

V Třinci si na chybující chodce počíhala policie například 1. září v železniční stanici Třinec centrum. Právě na toto místo se vrací pravidelně a pokaždé tam najde lidi, kteří zbytečně riskují své životy a vchází do kolejiště.

„Tyto preventivní akce pořádáme se zjevným poselstvím – upozornit na rizika přecházení kolejí zakázanými místy a obecně dodržování pravidel bezpečného pohybu v železničních stanicích. Osvěta je velmi důležitá, zejména u dětí a mládeže, na které policisté primárně svou činností cílí,“ pokračovala policejní mluvčí s tím, že její kolegové hovoří s mládeží o rizicích, která jsou s chůzí v kolejišti spojená. „Nechybí samozřejmě ani další související témata, například chůze v kolejišti se sluchátky na uších nebo situace, kdy chodec nevnímá okolí, neboť se plně soustředí jen a jen na mobilní telefon,“ dodala Štětínská.

Další zprávy z regionu