Chodník v Řece konečně získá tři lávky

Obyvatelé Řeky i pěší návštěvníci se dočkali. Obec konečně začíná s dostavbou lávek na nově postavených chodnících. Až doposud museli hned na třech místech vstupovat do vozovky, což mohlo přinášet nebezpečné situace.

Chodníku schází lávky. Lidé tak musí tři úseky přecházet po silnici. Foto: mr

Pokud bude přát počasí a o slovo se předčasně nepřihlásí sníh, bude chodník kompletní do konce tohoto roku.

Chodník v Řece sice vznikl už v roce 2022, ale na třech místech nebyl dokončený. Zhotovitelská firma totiž usoudila, že tři lávky, které byly součástí investiční akce, není možné dle dané projektové dokumentace vybudovat.

„Předložili nám tedy nový projekt s novým rozpočtem, ale ten jsme nemohli akceptovat, byl pro obec nevýhodný. Proto jsme s touto firmou loni v říjnu ukončili spolupráci. Následně jsme museli vypsat nové výběrové řízení a na stavbu si najít někoho jiného,“ popsal peripetie starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Jak také řekl, obec zásadní změny v projektové dokumentaci nemohla připustit i z toho důvodu, že na investici získala dotaci, a tímto by porušila dotační podmínky.

Práce na stavbě nových lávek by měla začít tento týden. Vybraná firma vybuduje tři lávky a začne tou, která je nejblíže obecnímu úřadu. „Půjde o železobetonové lávky, které budou odnímatelné. Jinými slovy bude možné je dát stranou v případě rekonstrukce propustků nebo půjdou nadzvednout i při povodních,“ upřesnil starosta.

Nové lávky vyjdou obec na zhruba 2,1 milionu korun.

Další zprávy z regionu