Chtějí fotovoltaické elektrárny

Umístění fotovoltaických elektráren na obecních budovách zvažují v Písečné. Jedná se o obecní úřad a základní školu. Nyní probíhá příprava projektových dokumentací na instalaci fotovoltaických elektráren na budově obecního úřadu a místní základní školy.

Na výletišti fotovoltaická elektrárna zatím nebude. Foto: ba

Fotovoltaickou elektrárnu vedení Písečné plánovalo zřídit rovněž na střeše kulturního domu. „Po prohlídce budovy nám statik doporučil, abychom konstrukci krovu už více nezatěžovali, protože k tomu už došlo předchozími stavebními úpravami – sádrokartonovými podhledy,“ informoval starosta Písečné David Ćmiel.

Zařízení na výrobu elektrické energie by rovněž mohlo vzniknout na výletišti. Obec čeká na přesné znění nového energetického zákona v roce 2024 a podle toho se rozhodne. „Samotné výletiště nemá tak velikou spotřebu, tudíž v tomto objektu bychom vyrobenou energii nezužitkovali. Instalace fotovoltaické elektrárny by měla smysl pouze v případě, že bychom vyrobenou energii sdíleli na jiných budovách v obci nebo na odběrných místech našich občanů,“ vysvětlil starosta.

Z důvodu instalace fotovoltaických elektráren na obecním úřadě a základní škole bude nezbytná úprava přenosové soustavy. „Na tu si společnost ČEZ, která ji pokryje z vlastních zdrojů, vyhradila 16 měsíců. Dále nám sdělila, že bude nutné vybudovat novou trafostanici v centru obce. Požaduje po nás, abychom jí pro tento účel prodali pozemek o ploše 16 metrů čtverečních na dětském hřišti,“ doplnil David Ćmiel.

Vedení obce podalo žádost o dotace v rámci operačního programu Životní prostředí a nyní čeká na vyhodnocení výzvy.

Další zprávy z regionu