Chtějí parkoviště poblíž centra města

S prozatím nedokončenou proměnou Nádražní ulice a opatrností kvůli vysokým cenám energií vstoupí Český Těšín do roku 2023.

Světelná křižovatka ulic Frýdecká, Sokolovská a Slovenská projde rekonstrukcí a bude bezpečnější. Foto: tm

Hraniční město bude v příštím roce hospodařit s přebytkovým rozpočtem ve výši příjmu přes 574 milionů korun. Kladný rozdíl proti výdajům přesahuje 8,5 milionu korun. Kolonka investic počítá s částkou necelých 30 milionů korun. Je v ní zahrnuta i případná část úhrady nákladů na dokončení Nádražní ulice. Schválili to v pondělí na svém zasedání českotěšínští zastupitelé.

„Rozpočet pro příští rok je opatrný. Máme zastropované energie a víme, s jakými náklady počítat. Ale ne do každé částky se trefíme a nárůsty jsou obrovské,“ podotýká starosta města Vít Slováček.

Připomněl, že pro příspěvkové organizace počítá město s navýšením cen za energie o 29 milionů korun. „Dalších 10 milionů musíme počítat pro městské prostory, jako jsou například autobusový terminál, veřejné WC, hřbitov a podobně,“ dodal.

„V příštím roce by se měly rozebíhat dotační programy na odborné učebny základních škol. A my jako zřizovatel budeme chtít pomáhat se spolufinancováním. Proto si necháváme odložené peníze. S opravou učeben se vyřeší i bezbariérovost, která je v současné době nutná,“ nastínil starosta Českého Těšína. Zároveň uvedl jednu prioritu, a tou je odkup strategického pozemku od Českých drah v Tovární ulici. „Vyjednávali jsme hodně dlouho a konečně by vše mělo klapnout. Chceme zde postavit záchytné parkoviště v dostupnosti centra města. Samozřejmě po odkupu musíme nejdřív vypracovat projekt,“ pokračoval starosta.

Město má vyčleněné finanční prostředky i na řešení křižovatky ulic Frýdecká, Sokolovská a Slovenská. „Chceme tam mít moderní světelnou křižovatku s inteligentním řízením provozu, který bude reagovat na aktuální situaci. Kvůli bezpečnosti budou lépe řešeny přechody pro chodce,“ pokračoval Slováček.

Co lidé nejen v Českém Těšíně očekávají, je nová lávka přes Ropičkanku. Původní most stavbaři na začátku letošního roku zdemolovali, protože kvůli nízkému položení nad hladinou skrýval možné nebezpečí. V případě velkých dešťů mohl působit jako špunt a voda by se valila do centra města.

„Povodí Odry se proto pustilo do zvýšení břehů. Mostní konstrukce je již vyrobena a přijde usadit na vybetonované patky. Pevně věřím, že v létě překlene nová lávka Ropičanku a lidé ji budou moci opět využívat,“ přeje si starosta.

Rekonstrukce se dočká i malý most na ulici Rakovec. Město bude pokračovat v opravě hřbitovní kaple, kde jsou venkovní práce minulostí, ale nyní je potřeba dodělat vnitřní prostory. Pracovat se bude i na střeše ZŠ Ostravská, kde je v plánu i výměna oken v areálu školy.

Další zprávy z regionu