„Chtěl jsem těšínskou tramvaj oživit“

V prosinci loňského roku spatřila světlo světa desková hra s názvem Tramvaj 1910, představující provoz tramvajové tratě v Těšíně na počátku minulého století. Jejím autorem je Milan Bláha z Českého Těšína. Příznivec těšínské tramvaje, techniky a regionální historie je původem z Valašska.

Milan Bláha vytvořil hru o těšínské tramvaji. Foto: ba

 Jak dojde k tomu, že si Moravák zamiluje Těšínské Slezsko a jeho historii?

Jsem Valach narozený ve Zlíně. Přes dvacet let jsem žil ve Frýdku-Místku. S tátou, který byl horníkem, jsem kdysi jezdíval do Cieszyna. Projížděli jsme přes Český Těšín. Když jsem se koukal z okna našeho auta na nádraží a staré domy na Hlavní třídě, proletělo mi hlavou: Tady jednou budeš bydlet. Pustil jsem to z hlavy, ale po skoro 40 letech jsem se ve městě opravdu ocitl. Koneckonců v Českém Těšíně žila i moje současná žena Zuzana.

 Jak se zrodil nápad vytvořit deskovou hru o těšínské tramvaji?

Odjakživa mě fascinovala technika a staré věci. Mám rád historii a místa s ní spojená. Procházel jsem se místy, kudy tramvaj jezdívala, viděl jsem tramvaj na dobových fotografiích. Nápad se mi zrodil v hlavě před několika lety. S myšlenkou vytvořit deskovou hru jsem si začal pohrávat díky mému synovi, který deskové hry zbožňuje. Během loňského lockdownu jsme se takhle zabavili, syn se i něco o Těšínské tramvaji dozvěděl. Bylo mi jasné, že deskových her je na trhu spousta. Vnitřně jsem cítil, že chci těšínskou tramvaj oživit. Vytvořit deskovou hru a přiblížit lidem historii těšínské tramvaje mi přišlo jako ta nejjednodušší forma.

 Za jak dlouho jste to zvládli?

S manželkou jsme ji začali tvořit vloni na jaře a koncem září jsme odevzdali veškeré podklady k tisku. Počátkem prosince jsme dostali hotový produkt. Dá se říct, že Tramvaj 1910 spatřila světlo světa u příležitosti stého výročí vzniku Českého Těšína a 110. výročí od zahájení provozu těšínské tramvaje.

 Co je účelem hry a úkolem hráče?

Cílem hry pro maximálně čtyři hráče je získat záznam o projetí všech 11 tramvajových zastávek a stát se přednostou stanice. Hráč začíná jako údržbář, za zastavení na zastávkách získává dvě bonusové karty, díky kterým se stane průvodčím, řidičem a nakonec přednostou stanice. Jakmile hráč získá záznam o projetí všech zastávek a je přednostou stanice, stává se vítězem. Hra trvá zhruba 30 až 40 minut.

Další zprávy z regionu