„Čipy ve vakcínách jsou pouze pověrou“

Očkování proti covidu-19 rozděluje společnost. Lidé, kteří se mu brání, se často opírají o hoaxy, které se šíří zejména na sociálních sítích. Primář klinických laboratoří a náměstek pro léčebnou péči Nemocnice Třinec Roman Jochymek vysvětlil, proč nejsou obavy z vakcíny na místě.

Primář Roman Jochymek vakcínám důvěřuje. Proto je může s klidným srdcem doporučit i ostatním. Foto: mr

Stojí před vámi váhající jedinec a vy mu máte vysvětlit, proč by se měl nechat očkovat. Jak to uděláte?
Asi bych použil argument, že očkováním se mu významně sníží riziko závažného průběhu nemoci covid-19 i úmrtí, což je už dnes nezpochybnitelně prokázáno.

 Vy sám vakcíně věříte?
Jednoznačně ano. Vždyť je to vidět i na počtu pacientů, kteří teď v této vlně vyžadují hospitalizaci a umírají. Je jich výrazně méně než na jaře a v minulém roce. Většina lidí, kteří onemocní teď na podzim, zvládají covid ambulantně bez nutnosti pobytu v nemocnici. Za to vděčíme samozřejmě vakcinaci.

Když se podíváme na samotnou vakcínu, můžete laicky popsat, co vlastně způsobí v těle člověka?
Vakcína stimuluje imunitní systém k tomu, aby si vytvořil protilátky proti danému viru a do budoucna, když se s ním setká, aby to onemocnění proběhlo pouze v lehké formě. Organismus si tedy vybuduje obranyschopnost vůči tomu viru.

Jedním z oblíbených hoaxů je, že vakcíny proti koronaviru narušují člověku jeho imunitní systém.
Tento argument je nepravděpodobný, protože vakcíny jsou vyvinuty proto, aby obranyschopnost organismu zvyšovaly. Není jediný důvod, proč by ji měly snižovat.

Zkoumáte krev, jde prozkoumat i složení vakcíny? Třeba jen proto, abyste zjistil, zda v nich není nějaký čip? I tomu totiž někteří lidé věří.
Pod mikroskopem takto miniaturní složky vakcíny nerozeznáme, ale samozřejmě, kdyby v ní byly nějaké čipy, tak by vidět šly. Ony tam samozřejmě nejsou, je to pověra. Už jen z toho pohledu, že vakcín jsou produkovány miliardy, a tolik čipů určitě nemáme (směje se lékař).

Dá se jednoduše popsat, co vlastně vakcíny obsahují?
Bavíme-li se o typu mRNA, což je například Pfizer–BioNTech a Moderna, tak je to genetický materiál – jako vzor pro malou část viru, který si organismus vytvoří sám po aplikaci vakcíny do svalu a pak si proti němu vytváří protilátky.
Když se člověku aplikuje, jeho organismus si nejprve musí vytvořit hrotový (spike) protein a až pak se tvoří obranyschopnost organismu. Pak jsou zde vektorové vakcíny, například AstraZeneca či Janssen, které mají jiné složení. Ty už v sobě nesou částečky viru, které jsou ale deaktivované (usmrcené) a organismus si proti nim vytvoří protilátky hned.

Jsou v té dávce, kterou člověk dostane, nějaké látky, které mohou poškodit zdraví? Někteří tímto argumentují, že jsou dokonce jedovaté.
Aby byla vakcína schválena k použití, musí být jednoznačně prokázáno, že neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky. Takže všechny vakcíny, které jsou uvolněny na trh, by nic škodlivého obsahovat neměly. Jsou tam kromě mRNA pouze tukové částice a polyethylenglykol jako nosiče a troška vody.

Nezkrácený rozhovor najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu