ČteFesT přinesl čtení, hudbu i divadlo

Osm dní na přelomu května a června bylo v Knihovně Třinec naplněno zajímavými hosty z řad spisovatelů, hudebníků i výtvarníků. Skončil druhý ročník ČteFesTu, který návštěvníkům zprostředkoval spoustu zážitků.

Slamová exhibice a show sólistů a dvojic Slam poetry diváky nadchla. Foto: knihovna

Marika Zadembská, organizátorka ČteFesTu, o letošním ročníku prohlásila, že byl dokonce lepší než ten předchozí.  „Podařilo se to hlavně díky lidem, kteří jsou kolem nás a spolupracují s námi. Díky nim sem přijeli Martin Hilský nebo Jarda Svoboda ze skupiny Traband,“ podotkla.

Jí osobně se moc líbilo čtení na Zorymbku i setkání s Martinem Hilským. „Pokaždé mě potěšilo, když se naplnil sál. A také fakt, že do knihovny přišlo na akce přes 900 dětí ze základních škol z Třince a okolí. Byli tady autoři, kteří jsou známí, a děti byly překvapené, když je viděly naživo. Mohly si s nimi povídat a ptát se,“ doplnila.

Festival zahájila v pátek 27. května všestranná hudebnice a třinecká rodačka Beata Hlavenková. Návštěvníci koncertu zaplnili vstupní halu knihovny, kde mohli slyšet známé melodie i novější kousky z dílny této oceňované umělkyně.

Ilustrátor Patrik Antaczak připravil pro děti zajímavý workshop. Foto: mr

Dlouho očekávanou událostí festivalu byla návštěva profesora Martina Hilského, překladatele kompletního díla Williama Shakespeara do češtiny. Přednášku „Fenomén William Shakespeare“ navštívilo v sobotu 28. května několik desítek návštěvníků, které jeho vystoupení zcela nadchlo. Martin Hilský třinecké publikum pochválil za vnímavost a skvělé dotazy. Kdyby nespěchal na vlak, určitě by setkání trvalo mnohem déle. Stihla se však i krátká autogramiáda.

Venkovní akcí, která přilákala také rodiny s dětmi, bylo nedělní setkání v horách Čtení za Zorymbku. Nejprve se vyšlo procházkou pod kopec Ostrý, kde se četlo z knih, které si návštěvníci přinesli. Nechyběla ani kniha Romeo a Julie v překladu Martina Hilského s jeho čerstvým podpisem. Pozvání do hor přijal také básník Robin Král, který přečetl verše ze svých dvou knížek.

V úterý 31. května se uskutečnilo autorské čtení spisovatelky Biancy Bellové, která za svůj román Jezero získala Cenu Magnezia Litera. Třinecké publikum opět živě diskutovalo a bylo znát, že i v tomto koutu republiky má Bianca Bellová své čtenáře.

O den později, 1. června, přijala pozvání do knihovny polsky píšící spisovatelka a novinářka Danuta Chlupová. Při této příležitosti uvedla české vydání své knihy Jizva, která je věnována tragédii v Životicích za 2. světové války. Představila i další svůj román Varhaník z Mrtvé vesnice, který vyjde česky na podzim letošního roku. Autorka prozradila, že právě dopisuje svou čtvrtou knihu, opět na historické téma.

Pro dětské čtenáře a jejich rodiče byl 1. června připraven křest knihy Veroniky Chmelařové a Martina Krkoška Od Venuše po atomy. Jelikož bylo krásně, kniha byla pokřtěna na prostranství před knihovnou. Jako sudičky byli přizváni žáci ZUŠ pod vedením Beaty Martinkové.

Ve čtvrtek 2. června vedl svou tvořivou dílnu ilustrátor Patrik Antaczak, který se zaměřuje na vizuální komunikaci a interaktivitu. Jeho dílnu navštívily menší děti, kterým mimo jiné předvedl svou interaktivní knihu Alfabeta.

Dlouho očekávanou událostí byla slamová exhibice a show sólistů a dvojic Slam poetry, která se uskutečnila 2. června. Vystoupily slamové špičky Anatol Svahilec, Lef l´Leviathan, Šimon Felenda a Tim Postovit. Tento žánr stojí na pomezí poezie a divadla, kdy se autoři – performeři zaměřují na to, co sdělují a jak to sdělují – mimikou, gesty, výrazem i pohybem. Třinecké publikum je velkým fandou Slam poetry, slamovou exhibici hostí Knihovna v Třinci již po několikáté. I tentokrát bylo publikum nadšené a zapojovalo se do celé show.

Ihned po slamové show následoval sólový koncert Jardy Svobody z folkrockové skupiny Traband. Do posledního místečka zaplněné Cafe Maroszek nepozbylo svou komorní atmosféru i přes rockový ráz některých písní.

Albert Čuba a Jakub Tichý představili román z prostředí Ostravy Ocelové srdce. Foto: knihovna

Poslední den ČteFesTu hned z rána přivítal pedagogy a knihovníky z celé České republiky na odborném setkání Čtefestí inspiromat. Motto této akce bylo „Inspirujte se četbou, radujte se (aktivní) výukou!“. Program se skládal z přednášek a workshopů zaměřených na rozvoj čtenářské gramotnosti a vzdělávání dětí.

Skvělou tečkou za ČteFesTem 2022 bylo autorské čtení Alberta Čuby, který uvedl svou noirový román z prostředí Ostravy Ocelové srdce.  Originálním průvodcem večera byl Jakub Tichý. V zaplněné hale knihovny vzpomínal na dětství v našem kraji, ale taky zodpověděl, jakým způsobem píše nebo co si rád přečte.

Další zprávy z regionu