ČteFesT si třinečtí čtenáři užijí virtuálně

Knihovna Třinec bez čtenářů spí zdánlivým koronavirovým spánkem. Opak je ale pravdou. Knihovníci totiž právě v těchto dnech pořádají festival čtení ČteFesT. Klasicky to sice není možné, virtuálně ale ano.

Třinecká knihovna posílá svým čtenářům jasný vzkaz. Foto: JD

Dlouho chystaný první ročník Čtenářského festivalu Třinec měl odstartovat v neděli 19. dubna a trvat až do následující soboty. Organizátoři se rozhodli, že se aspoň částečně pokusí vynahradit zážitky, které měli pro malé i velké čtenáře připravené, a festival přesunou na sociální sítě a internet.

„Řekli jsme si, že na každý den, kdy se měl festival původně konat, připravíme něco, co pobaví, potěší nebo pomůže lidem přijít na jiné, pozitivnější myšlenky. Nápad se líbil i hostům, které jsme oslovili. Slíbili, že si pro nás něco připraví, nebo dokonce napíší,“ řekla ředitelka ČteFesTu Marika Zadembská. Od neděle 19. do soboty 25. dubna se vždy v 17 hodin objevuje video, text nebo píseň na Facebooku nebo Instagramu festivalu.

Čtenáři se mohou těšit například na tři povídky, které napsali oceňovaní čeští spisovatelé exkluzivně pro festival, především pro Třinec. O své nové texty se podělila Bianca Bellová, Petr Borkovec a Marek Šindelka. Jejich povídky najdou čtenáři na webu knihovny.

Během týdne proběhne také online autorské čtení Jana Kunzeho. Tipy, jak zabavit malé čtenáře, ukáže rodičům Tibor Hujdič. Organizátoři slibují i další zajímavý program. Podzimní termín festivalu je určen na dny 18. až 24. října.

Knihovně chybí čtenáři

V půlce dubna se na knihovně objevil ručně vyrobený transparent „Chybíte nám, čtenáři.“ Osobním vzkazem dali třinečtí knihovníci jasně najevo, že jsou stále tady a že na své čtenáře a uživatele myslí. Plán na rozvolňování opatření dává naději, že by se knihovna mohla 8. června znovu otevřít veřejnosti. Knihovníci se proto pustili do intenzivních příprav.

Jedním z prvních kroků k cestě za čtenáři je znovuotevření biblioboxu před knihovnou na ulici Lidická. Otevřen je od pondělí do pátku od 7 do 15 hodin a čtenáři do něj mohou vracet vypůjčené knížky a časopisy. Aktuální opatření si mohou uživatelé knihovny přečíst na jejím webu.

Další zprávy z regionu