Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. „Vytvořila jsem kávové tašky plněné kávovým krémem s pistáciovou zmrzlinou a s pepřovým dortíkem,“ prozradila vítězka. Pokračovala, že tento dezert pilovala asi tři týdny na praxi ve škole. „Před soutěží jsem byla hodně nervózní, ale pak to ze mě spadlo a dařilo se mi. S výsledkem jsem byla moc spokojená, povedlo se to,“ usmála se dívka.
Soutěž Marlenka Cup pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. „Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady,“ zamyslel se náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislav Folwarczny.
I letošní ročník podle něj ukázal, že v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek. Tématem letošního ročníku byl talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Mladí cukráři přitom nesměli sáhnout ani po ovoci, ani po zelenině. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení.
Letošní prvenství putovalo do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. Nejvíce se dezert povedl Lindě Mužíkové. Druhé místo si vypekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.