Cukrářky z Českého Těšína braly zlato a bronz

Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin, takové bylo zadání pro přípravu moučníku už 6. kola soutěže Marlenka Cup. Zúčastnili se jí žáci všech krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor cukrář.

Budoucí cukráři dali do soutěže veškerý um a snahu. Výsledky tak byly skvělé. Foto: škola

Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. „Vytvořila jsem kávové tašky plněné kávovým krémem s pistáciovou zmrzlinou a s pepřovým dortíkem,“ prozradila vítězka. Pokračovala, že tento dezert pilovala asi tři týdny na praxi ve škole. „Před soutěží jsem byla hodně nervózní, ale pak to ze mě spadlo a dařilo se mi. S výsledkem jsem byla moc spokojená, povedlo se to,“ usmála se dívka.

Soutěž Marlenka Cup pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. „Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady,“ zamyslel se náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislav Folwarczny.

I letošní ročník podle něj ukázal, že v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek. Tématem letošního ročníku byl talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Mladí cukráři přitom nesměli sáhnout ani po ovoci, ani po zelenině. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení.

Letošní prvenství putovalo do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. Nejvíce se dezert povedl Lindě Mužíkové. Druhé místo si vypekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.

Další zprávy z regionu