Cukrářky z Těšína jsou mezi nejlepšími

Nejtalentovanější žáky oboru cukrář ocenil Moravskoslezský kraj za skvělé výsledky a jejich zodpovědný přístup. Mezi vyznamenanými jsou Klára Waclawková a Zuzana Sližová, které se na svou práci připravují na českotěšínské Albrechtovce.

Ocenění cukráři. Foto: MSK

Cukrářství se v Moravskoslezském kraji vyučuje na sedmi veřejných středních školách. Každá z těchto vzdělávacích institucí nominovala na cenu dva své nejlepší žáky. „My jsme studentky vybrali podle úspěšnosti na soutěžích, kterých je v průběhu roku více. V našem kraji je stěžejní Marlenka cup, kde se naše studentky umístily na druhém a třetím místě. Přihlížíme ale i k dalším výsledkům,“ popsala ředitelka Albrechtovy střední školy Vanda Palowská.

Ačkoli bývá cukrářů v jednom ročníku na českotěšínské škole do dvaceti, přesto se pedagogové věnují nadějným žákům i nad rámec vyučovacího plánu. „Naše talenty připravujeme nadstandardně právě pro soutěže,“ řekla ředitelka. „Ve škole jsem zůstávala ještě po praxi, abychom měly celou kuchyň jen pro sebe. Tehdy se mi mistrová Anna Čunderlová věnovala a připravovala mě,“ doplnila Klára Waclawková, která na zmiňované soutěži připravila jablečnou avionku.

„Věřím, že tato ocenění budou pro budoucí cukráře nejen ohodnocením, ale i motivací, aby nepolevili. Aby si zachovali svůj zodpovědný přístup ke vzdělávání, skvělý prospěch v praktickém i teoretickém vyučování a také svou kreativitu,“ uvedl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny. Ocenění si váží nejen mladé cukrářky, ale také českotěšínská škola. „My si ceny pro své studenty považujeme. Předává ji kraj a ten ceremoniál je velmi důstojný. Jak můžete navíc vidět, s našimi cukráři se zařazujeme mezi nejlepší gastro školy,“ pověděla Palowská.

Další zprávy z regionu