Cyklistům se pojede bezpečněji

Milovníci jízdy na kole se v hutnickém městě mohou těšit na další rozšíření sítě cyklopruhů a cyklostezek, tentokrát směrem na Konskou a Baliny.

Síť cyklotras v Třinci se ještě rozšíří. Foto: archiv

Třinec čisté mobilitě prostě fandí a i díky přispění dotačních peněz se může pustit do budování cyklostezky a vyhrazených pruhů podél silnice ve směru na Český Těšín, díky nimž se dostanou cyklisté do Konské a zpět mnohem bezpečněji.

Radní již schválili zhotovitele 29milionové zakázky, který by se měl pustit do práce v září letošního roku. Hotovo by pak mělo podle předpokladu být v létě 2019.Více než 3,5kilometrové pruhy a navazující cyklostezka povedou po obou stranách ulic Nádražní a Těšínské od kruhového objezdu u „myší díry“ až po nadjezd do průmyslové zóny na Balinách.

Tato trasa patří k nejvytíženějším dopravním tepnám, kterou hojně využívají také zaměstnanci Třineckých železáren a firem v areálu hutě i v průmyslové zóně. Nebezpečná pro cyklisty je především v době střídání směn. Po nové cyklostezce, která bude součástí páteřní cyklotrasy číslo 10 z Bukovce do Bohumína, se lidem na kole pojede komfortněji a mnohem bezpečněji.

„Kolo jako dopravní prostředek do práce využívají přes čtyři tisíce našich zaměstnanců. Proto Třinecké železárny kvitují projekt, díky kterému se zvýší bezpečnost cyklistů,“ okomentovala mluvčí hutní společnosti Petra Macková Jurásková.

Třinec chce, aby se tolik oblíbené cyklodopravě ve městě dařilo. „Proto v posledních letech přibyly nové cyklostezky, vyhrazené pruhy, veřejné cyklopumpy a loni jsme díky dotaci vybudovali cyklověž, která nabízí možnost bezpečně zaparkovat své kolo a pohodlně přestoupit na vlak. Třinec se stává k cyklistům přátelštější a těšíme se, že lidé budou stále více objevovat výhody pohybu na kole po našem městě. Navíc je to další krůček k tomu, jak něco udělat pro čistý vzduch,“ uvedla starostka Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu