Cyklostezka má propojit státy kolem Trojmezí

Sednout na kolo a projet se po kvalitních stezkách v okolí Hrčavy a obce Čierne a pak si třeba dál zamířit do Polska. Rajská hudba pro uši cyklistů má šanci uspět.

Obec Hrčava učinila první krok k tomu, aby vyšel společný projekt s obcí Čierne. Foto: mr

Slovenská obec Čierne usiluje o získání dotace z evropského fondu Interreg Slovensko – Česká republika. Ve spolupráci s Hrčavou by vznikla cyklostezka, která propojí obě země a napojí se na již vzniklé trasy. „Kdyby to vyšlo, byla by to prostě paráda. Projekt má totiž i přiblížit vzájemně propojenou historii našich regionů. Připomene těšínská knížata a jejich působení zde i obranné valy z dob třicetileté války,“ uvedl starosta Čierneho Pavol Gomola.

Důležitý krok, aby se záměr vydařil, udělali zastupitelé Hrčavy minulý týden na svém zasedání, když schválili pětiprocentní účast obce na projektu. „Šlo by vlastně o opravu cest vedoucí z Čierne na Trojmezí, do centra Hrčavy a pak i směrem na Komorovský Grúň. Pracujeme na tom a děláme vše tak, abychom se vyhnuli chybám a tím i případnému vracení dotace,“ vysvětloval na zastupitelstvu starosta Hrčavy Marek Sikora.

Projekt zatím není z české strany hotový. Tím nejsou ani vyčísleny finance. „Maximálně půjde o částku ve výši 500 tisíc EUR. Ale to se ještě uvidí podle počtu kilometrů opravených cest. Počítáme s píše s nižší částkou,“ dodal Sikora.

Jak prozradil starosta Čierneho, termín podání žádosti je 13. června. „To už musíme mít zpracovaný projekt jako celek. Máme tedy co dělat, protože je s tím hodně práce. Navíc je výsledek nejistý. Už jednou jsme se obdobné výzvy zúčastnili a neuspěli jsme. Navíc je česko-slovenská hranice dlouhá a podobných projektů bude jistě mnoho,“ pokrčila rameny Pavol Gomola. Jezdí proto na semináře a snaží se vše připravit tak, aby byla šance uspět co možná největší. „Začátkem června budeme mít jasno o financích a zda dotace dostaneme či nikoliv se dozvíme pravděpodobně v říjnu tohoto roku,“ dodal.

Hrčava nezávisle na projektu podporuje cyklistiku. Má smlouvu s Moravskoslezský krajem o zapůjčení čtyř elektrokol, které bude půjčovat turistům.

Další zprávy z regionu