Cyklostezka patří oficiálně cyklistům

Kvalitní cyklostezka mezi Vendryní a Třincem je otevřená už i oficiálně. Minulý týden se tam sešli hosté, aby si osobně prohlédli dokončené dílo a popřáli mu spokojené cyklisty. Je široká, přehledná, má asfaltový povrch a od léta už slouží.

Cyklostezka je vhodná pro všechny typy kol. Je široká a bezpečná. Foto: mr

Současný starosta Vendryně Raimund Sikora také připomenul, že vznik úseku dlouhého 1,5 kilometru nebyl vůbec snadný. „Do procesu se zapojilo hodně lidí, například i bývalý senátor Jiří Cienciala, který měl hodně práce při jednání s Lesy ČR, ale i vedení města Třince a pracovníci magistrátu, kteří nám pomáhali se získáním dotace,“ chválil starosta Raimund Sikora.

Primátorka Třince Věra Palkovská zase ocenila dobré vztahy Vendryně a Třince. „Jsme sousedé a ti si mají pomáhat. Třinec hodně fandí cyklistice a tuto stezku tak vnímám jako naše vzájemné propojení a spojení. Dobré dílo se podařilo,“ dodala primátorka. Obec nechala na cyklostezce vybudovat i lavičku na odpočinek se stojánkem pro kola. „Počítáme s tím, že ještě doplníme solární osvětlení,“ upřesnil Sikora.

Během slavnostního otevření se kolem prohnalo několik cyklistů. Byl mezi nimi i třinecký cyklokoordinátor Leszek Gryga. „Technicky náročný byl například most, jehož projekt se předělával na čtyřikrát. Ale konec dobrý, všechno dobré. Po cyklostezce se jezdí skvěle. Kéž by se taková dala postavit ve více lokalitách, ale většinou bohužel není na krajnici dostatek místa,“ povzdechl si Leszek Gryga.

S jeho slovy souhlasil cyklista, který tudy jezdí často do práce. „Dříve zde byla úzká a dost nebezpečná silnice. Míjet se s auty nebylo nic příjemného. Teď je to o něčem jiném. Nejvíce se mi líbí, jak je cyklostezka široká a hlavně, že má asfaltový povrch,“ zdůraznil a ukázal přitom na své lehké silniční kolo.

„Už když jsme kdysi začali mluvit o tom, že bychom ji chtěli postavit, říkali chlapi v hospodě, že ji chci jen proto, abych mohl jezdit do nemocnice na kole. Tehdy mi to spojení špitálu a kola přišlo komické. A vidíte, zrovna nedávno jsem jel na oční na vyšetření a jak? Na kole,“ smál se bývalý místostarosta Vendryně Bohuslav Raszka.

Další zprávy z regionu