Cyklostezky by propojili

Zatraktivnit síť cyklostezek v Českém Těšíně má i několik let diskutovaná lávka u železničního mostu vedle jatek. Studie již leží na stole. Myšlenka na lávku se zrodila v době startu projektu Zahrada dvou břehů v roce 2006.

Český Těšín. Ilustrační foto: město

„Jejím vybudováním bychom lépe propojili cyklostezky nejen v našem městě, ale i sousedním Těšíně, kde je Poláci dostavují. Chybí nám pomyslný kousíček a síť cyklostezek bude u nás hodně našlapaná,“ předeslal místostarosta Českého Těšína Jan Pekař, podle kterého je na lávku vydáno územní rozhodnutí na základě jen několik let staré studie.

„Chystáme se vybrat projektanta, protože u této dotace z EU musí být součástí žádosti už rozpočet. S ohledem na všechna nutná povolení – jedná se o stavbu přímo na hranici – nás trochu tlačí čas, ale chceme vše stihnout,“ pokračoval místostarosta.

Lávka povede celá vzduchem a ukotvená bude na patkách, což je podmínkou Povodí Odry kvůli možným povodním. Celá stavba má vyjít českou stranu přibližně na jeden milion eur. „Věřím v přiklepnutí dotace, společně s Těšínem jsme v čerpání dotací určených přímo na přeshraniční projekty velmi úspěšní,“ uzavřel Pekař.

Další zprávy z regionu