Další místo. Koule se nově objevila v parčíku

Putování kamenné koule z bukoveckého pískovce nejspíše dospělo do konce. Své nové místo našla v Návsí u kříže naproti restauraci u Mrózka, kam ji v uplynulých dnech nechalo vedení obce převézt z Jablunkova.

Balvan je zpátky v Návsí. Foto: ba

Desetitunový pískovcový sferoid ve tvaru koule se nacházel v lokalitě Rogovec poblíž ulice Pod Výtopnou. Když ho na jaře místostarosta Návsí Libor Herman nechal převézt do sousedního Jablunkova na místo nedaleko vstupu do Městského lesa, u části obyvatel Návsí to vyvolalo pozdvižení. Nesouhlas s přemístěním kamenné koule do Jablunkova dali najevo během dvou jednání místního zastupitelstva. Dokonce zvažovali sepsání petice a podání trestního oznámení.

Na červnovém zasedání zastupitelstva padlo rozhodnutí – do konce července se kámen vrátí do Návsí. Ne však na své původní místo na Rogovci, ale do parčíku u kříže naproti restauraci U Mrózka.

„Občané Návsí si přáli mít kámen zpět ve své obci, neměli jsme s tím žádný problém. Pokud nyní budou spokojení, spadne mi velký balvan ze srdce,“ glosoval navrácení kamenné koule do Návsí starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Zatímco některé obyvatele navrácení kamene do Návsí potěšilo, dalším je jeho osud lhostejný. „Kámen, který někde ležel a pak byl na Rogovci, se stěhoval sem a tam. Kocourkov. Je potřeba se zabývat důležitějšími věcmi,“ řekl jedem z místních.

Další zprávy z regionu