„Degustování vína vyžaduje hodně studia a znalostí“

Těšínská karafa, soutěž určená začínajícím someliérům, letos napsala své patnácté pokračování. U jejího zrodu stála Zdeňka Poštulková, zástupkyně ředitele Albrechtovy střední školy pro praktickou výuku.

Ilustrační foto: th

Těšínské Slezsko nepatří mezi vinařské oblasti, přesto díky Albrechtově střední škole nabízí zajímavou soutěžní konfrontaci pro příští someliéry. Jak vlastně Těšínská karafa vznikla?

S mojí předchůdkyní, bývalou zástupkyní Alenou Lackovou jsme se začali zabývat vínem a vinařstvím. Navštěvovaly jsme kurzy, třeba v Brně anebo ve Valticích. Když jsme pak začali naše studenty připravovat na soutěže a přijeli jsme do Znojma nebo do Brna, kde už byli ostřílení soutěžící z vinařských oblastí, ti naši začínající drobečkové nikdy neměli šanci se někde umístit, protože teprve získávali zkušenosti. Rozhodli jsme se proto uspořádat vlastní soutěž jak pro začátečníky, tak i pro ty, kteří už něco umějí. Myslím si, že soutěžící k nám jezdí rádi.

Co patří mezi úkoly soutěžících?

Začátečníci, kteří jdou do soutěže poprvé, musejí projít vědomostním testem. Letos měl 40 otázek, soustředil se na vinařství v České republice. Dále pak otvírali a servírovali bílé víno, což je poněkud jednodušší. Zkušenější soutěžící čekal test se sto otázkami. Byly náročnější, týkaly se i vinařství v zahraničí.  Další fází byl servis a dekantace červeného vína – přelévání vína z láhve do karafy, aby se mladé víno provzdušnilo a u starého aby se zamezilo přelití usazenin. Kromě toho museli k sestavenému slavnostnímu menu doplnit vhodné nápoje, najít chyby v nápojovém vinném lístku a také servírovali šumivé víno.

Mohou víno degustovat i studenti, kteří ještě nedosáhli dospělosti?

Soutěž je určena všem soutěžícím, protože ti mladí, kteří ještě nemají tolik zkušeností, je potřebují někde získat. Degustují tři druhy vína, mají je stručně popsat, zkusit odhadnout odrůdu a ročník. Soutěžící, kterým už bylo 18 let, mohou víno polknout, pro mladší účastníky jsou připravena plivátka.

Na počínání studentů dohlížejí experti?

Ve všech patnácti ročnících v roli předsedy hodnoticí komise zasedal vicemistr someliér ČR Libor Nazarčuk (několikanásobný mistr ČR a semifinalista mistrovství světa – pozn. red.). Letos v porotě zasedla i naše bývalá absolventka Zdeňka Kačmarová. Se someliérstvím začala u nás, vystudovala Mendelovu univerzitu v Brně a vínu se věnuje dodnes. Stálými porotci jsou další experti – Martin Procházka a Marek Špalek, který letos ze zdravotních důvodů nepřijel.

Je mezi studenty Albrechtovy střední školy o someliérství veliký zájem?

Zájem studentů je, ale someliérství vyžaduje hodně studia, získání spoustu znalostí a vědomostí, není to jen praktická stránka. I proto Těšínská karafa není tak atraktivní jako barmanská soutěž. Barmanské umění nepodceňuji, ale barmanům se stačí naučit se profesionálně namíchat drink. Přestože se naši absolventi věnují zejména barmanství, máme i další absolventku, která vystudovala vinařství na Mendelově univerzitě. Občas se vyskytne absolvent, který se someliérstvím živí.

Další zprávy z regionu