Dějepis se děti mohou učit i jinak

Ukázkové hodiny dějepisu v Základní škole Stanisława Hadyny s polským jazykem vyučovacím v Bystřici završily minulý týden celorepublikový projekt Dějepis plus. Jeho cílem je zlepšení způsobu výuky dějin dvacátého století. Učitelé z několika škol v našem regionu je sledovali se zájmem.

Žáci zjistili, že je Dějepis plus nutí více myslet i diskutovat. Foto: ba

Nové metodické materiály podporují strukturovaně inovativní výuku dějin 20. století, které se říká pokusné ověřování. Dle jejich tvůrců z řad didaktiků a pedagogů má moderní výuka rozvíjet kritické myšlení a práci se zdroji.

Vědomosti o minulosti mají žáci zpracovávat jako otevřené a zaujímat k nim vlastní názor, nikoliv je pasivně přebírat jako hotová fakta. Projekt proto učitele dějepisu propojuje s odborníky z oboru a připravuje pro ně školení a semináře.

V posledních dvou školních letech projekt Dějepis plus probíhal v 218 základních a středních školách v České republice. Zapojilo se do něj i Gymnázium Třinec, třinecká církevní škola, polská i česká základní škola v Jablunkově a polská základní škola v Bystřici, která uplynulý čtvrtek uspořádala dvě ukázkové hodiny pro zájemce z řad kantorů z dalších regionálních škol.

Další zprávy z regionu