Delegace z Ružomberku si přijela do Třince pro inspiraci

Jak úspěšně spolupracovat s velkou firmou a najít společnou cestu ku prospěchu všech přijeli zjistit do Třince zástupci města Ružomberok. Potkali se s vedením města i Třineckých železáren.

Návštěva ze Slovenska chtěla vědět, jak funguje spolupráce mezi městem a Třineckými železárnami. Foto: ŠS

Početnou delegaci ze slovenského Ružomberku přivítala koncem dubna na třinecké radnici primátorka Věra Palkovská. Představitelé tamní samosprávy dorazili v čele s primátorem Igorem Čomborem.  „Obrátil se na mě primátor Ružomberku s tím, že podobně jako v Třinci působí na území jejich města velká celulózka a papírny Mondi CSP a že by se vedení města a zástupci této firmy rádi seznámili se způsoby vzájemného soužití mezi městem Třinec a velkým podnikem jako jsou Třinecké železárny,“ nastínila hlavní důvod návštěvy ze Slovenska Věra Palkovská.

V rámci návštěvy Třince zamířila delegace také do Muzea Třineckých železáren a města Třince, kde se setkala s generálním ředitelem Třineckých železáren Janem Czudkem a ředitelem pro personalistiku a vnější vztahy Ivo Žižkou. „Nejdůležitější je společná vůle chtít věci posouvat dopředu a hledat cesty, jak to udělat,“ podotkl Jan Czudek.

Primátorka Třince slovenským kolegům přiblížila historii a vývoj města a vysvětlila, že Třinec je s hutí spjat doslova pupeční šňůrou. Mezi městem a železárnami úspěšně funguje už mnoho let vzájemná spolupráce, díky níž se daří realizovat řadu projektů, které zvyšují kvalitu života v Třinci.

„Spojují nás tradice, kořeny a pocit sounáležitosti s regionem, což je pro rozvoj města velmi důležité. Velmi si partnerství s železárnami vážíme, protože taková úzká spolupráce nebývá v jiných městech obvyklá,“ zdůraznila primátorka a připomněla, že díky vzájemné spolupráci se například podařilo vybudovat průmyslovou zónu na Balinách nebo částečně odklonit těžkou automobilovou dopravu mimo centrum města. Železárny se také významně podílí na podpoře sportu, kultury a projektů v oblasti životního prostředí.

Primátor Ružomberka Igor Čombor na závěr zdůraznil, že exkurze do Třince splnila svůj účel. „Děkujeme za milé přijetí a čas, který nám vedení města a Třineckých železáren věnovaly. Návštěva Třince pro nás byla velmi přínosná. Držíme palce, aby vzájemné dobré vztahy města s železárnami fungovaly co nejdéle, nejlépe napořád,“ uvedl Igor Čombor.

Další zprávy z regionu