Dětem ze Stříteže vyrostla škola až na půdu

Už je to uděláno, už je to hotovo, zpívají si střítežští školáci. Obec totiž právě dokončila přístavbu jejich školy. Z bývalé půdy je multimediální učebna s moderní počítačovou výukou.

Novou učebnu využijí nejen žáci, ale i veřejnost na kurzech. Foto: mr

Ještě před rokem byla půda základní školy ve Stříteži temná a plná nepotřebných věcí. Dětí je ale hodně a místa málo. Proto se obec ve spolupráci se školou rozhodla pro přestavbu. „Loni v červnu jsme se pustili do rekonstrukce. A narazili jsme na problém. Ukázalo se totiž, že střeše schází potřebná hydroizolace. Hrozilo tak, že nové sádrokartonové příčky by zničila vlhkost,“ popisoval starosta Stříteže Miroslav Jaworek.

Obec musela udělat velké rozhodnutí a nechala opravit i střechu. Rekonstrukce půdy vyšla na 4,7 milion korun a střechy na 2 miliony. „Naštěstí jsme získali dotaci z evropských fondů IROP ve výši cca 4,3 milionů a 380 tisíc nám doplatil kraj,“ upřesnil starosta.

Škola má nyní opravenou půdu, ve které vnikla moderní učebna výpočetní techniky, prostor pro družinu, kabinet ředitelky i místnost pro porady učitelského sboru. „Jedním slovem je to paráda. Děti se na nové prostory strašně moc těšily a já jsem ráda, že páťáci sem budou moci docházet aspoň ty dva měsíce, co ještě potrvá škola,“ usmála se ředitelka školy Dagmar Machálková. Podotkla, že rekonstrukce byla pro chod školy hodně náročná, ale výsledek stojí za to. „Novou učebnu by mohla navíc využívat veřejnost. Rádi bychom zde pořádali třeba kurzy angličtiny. Máme zakoupený velice kvalitní software Jazyková laboratoř, který bychom rádi využili nejen pro naše školní účely,“ prozradila ředitelka, která je z nových prostor nadšená.

Obec Střítež za posledních pět let investovala do své školy zhruba devět milionů korun. „Beru to jako vklad do budoucnosti. V plánu máme ještě rekonstrukci školní kuchyně, ale kdy se to podaří, zatím nedokážu odhadnout,“ doplnil Miroslav Jaworek.

Další zprávy z regionu