Děti mohly prokázat svou zručnost v knihovně

Pro děti připravili na jarní prázdniny v českotěšínské knihovně sídlící v Těšínském divadle čtyři workshopy na téma povolání. Děti si tak vyzkoušely svou zručnost, a domů si navíc odnesly i pěkný výrobek na památku.

Děti tvořily v knihovně. Foto: tm a knihovna

Téma prvního dne bylo sklář. „Malovali jsme barvami na sklo. Výtvory si pak děti doma mohou ozdobit okna, skleničky, prostě cokoliv,“ pověděla Karolina Podžorná z pořádající knihovny. Následující den děti vyráběly loutky z papíru, které pak připevnily ke špejli. Kdo měl zájem, mohl si vyrobit i kulisy, aby si doma mohl zahrát loutkové divadlo. „Ke každému tématu jsme si přichystali knížky. Když děti vyráběly loutky, mohly se podívat do knížky o Spejblovi a Hurvínkovi nebo se inspirovat výrobou šitých loutek. To bylo spíše určeno rodičům, kteří děti doprovázeli. Je to o inspiraci,“ pokračovala knihovnice.

Doslova volnou ruku měly děti ve čtvrtek, kdy téma znělo hudba. K ruce měly veškerý možný materiál od filcu přes staré noviny po dřívka a další. „Dělali jsme koláže. Některé dítko upřednostnilo hudební nástroje, ale kdo chtěl, pustil se rovnou do kapely,“ vysvětlila Podžorná.
Voňavé pytlíky z bylinek, jako je například máta, levandule a podobně, vyráběly děti v pátek. Výrobek si pak doma mohly pověsit do pokojíčku nebo třeba do skříně, záleželo jen na nich.

„Letos jsme měli tento workshop o jarních prázdninách poprvé. Základem je nachystat dětem potřebné materiály, aby mohly tvořit. Ale zapojují se i rodiče a prarodiče, kteří je doprovázejí, což je samozřejmě moc dobře a těší nás to,“ uzavřela knihovnice s tím, že odměnou dětem nebyly jen hotové jimi udělané výrobky, ale i bonbony, na kterých si smlsly při cestě domů.

Další zprávy z regionu