Děti na letním táboře zapomněly na útrapy

Týden plný her, sportu, tvoření a zábavy si užilo 35 dětí pocházejících z Ukrajiny. Útočiště našly v křesťanském centru v Komorní Lhotce. Sdružení Šance podaná ruka jim vytvořilo skvělé podmínky pro to, aby společně strávily čas plný radosti.

Děti na táboře zažily týden radosti a smíchu. Foto: pořadatelé

Děti ve věku šest až dvanáct let začínaly každé ráno budíčkem a rozcvičkou. Po snídani se táborníci pustili do tvoření. Vyráběli například náramky, fotorámečky nebo magnetky. Nechyběla ale ani výuka češtiny, samozřejmě zábavnou formou.

„A protože jsme křesťanské sdružení, celý tábor se nesl v duchu biblického příběhu o královně Ester. Také ona musela prchnout ze svého domova, kde jí hrozilo nebezpečí. Musela žít v cizí zemi a nemohla se vrátit ke svým blízkým. Proto je dětem blízká a chápou ji,“ popisoval pořadatel tábora Rudolf Marosz.

Na dětech bylo na první pohled vidět, že se jim tábor moc líbí. „Děti jsou veselé, aktivní, vůbec na nich není vidět, že mají za sebou často dost velké útrapy. Hrajeme divadlo, zpíváme písničky české, ukrajinské i hebrejské. Večer opékáme párky, chodíme na výlety. Moc se nám všem líbila návštěva minizoo ve Vendryni. Zkrátka je to tábor jako každý jiný,“ zhodnotil instruktor Petr Zubek.

Jeho slova potvrdily i tři kamarádky Polina, Miroslava a Kristyna. „Našly jsme si tu kamarády. Hrajeme různé hry, je to tady skvělé,“ shodly se dívky, které už krásně zvládají rozhovor v češtině. Pochvalovaly si i jídlo, o které se stará rodilý Ukrajinec. „Nejvíce nám chutnaly asi špagety, ale samozřejmě i boršč. Ten uvařil naprosto dokonalý,“ shodly se. Pochvalovaly si i různorodé tvoření a nácvik divadelního představení o královně Ester, které si společně děti připravily a sehrály.

Účastníci tábora se povětšinou před akcí neznali. Až na místě se skamarádili a třeba zjistili, že žijí ve stejném městě a mohou se tak stýkat i po návratu domů, až začne běžný školní rok.

Další zprávy z regionu