Děti průkaz cyklisty v Polsku nepotřebují

Paniku mezi českými rodiči malých cyklistů vyvolala informace o nutnosti vybavit dítě průkazem cyklisty, projede-li za hranice do Polska. Naštěstí se ukázalo, že se tato povinnost našich dětí netýká.

Při jízdě na kole je důležitou ochrannou pomůckou přilba. Průkaz být nemusí. Ilustrační foto

Pro místní milovníky cyklistiky poměrně běžná zajížďka. V Polsku podle platných zákonů vyžadují, že v povinné výbavě dětí ve věku od 10 do 18 let musí být i tzv. karta rowerova, tedy průkaz cyklisty. Když ji dítko nemá, rodič při setkání s policistou zaplatí nemalou pokutu.

„To jako musí mít moje dítě řidičák? A kde ho seženeme?“ zhrozila se paní Magda, která na kole jezdí se svou dcerou aktivně po celém regionu a do Polska přitom zavítá velmi často.

Ona, ale i ostatní rodiče malých cyklistů mohou být klidní. Nejde totiž o žádnou novinku a českých dětí se skutečně netýká. „Novela zákona o silniční dopravě v Polsku žádnou změnu nepřinesla. Karta rowerova tam platí už dávno.  Změna avizovaná v médiích se týká pouze výše udělované pokuty, pokud dítě kartu nemá,“ uvádí velvyslanectví České republiky v Polsku. Dle doplnění Biura Ruchu Drogowego se navíc jedná o předpis vnitrostátní, který se týká občanů Polska a nikoliv turistů, kteří do země zavítají.

Zatímco polské děti musí projít zkouškou, aby průkaz cyklisty obdržely, české žádnou takovou povinnost nemají a v brzké době ani mít nebudou. Potvrdil to mluvčí BESIPu František Jemelka. „U nás jdeme jinou cestou, snažíme se na děti působit od útlého věku, vytváříme pro ně různé publikace, organizujeme dopravně bezpečnostní akce napříč celou republikou. Děti mají dopravní výchovu už v předškolním věku a aktivně dochází na dopravní hřiště, kde se jim věnují i policisté,“ sdělil mluvčí. Průkaz cyklisty tak v dohledné době u nás zaveden nebude.

Další zprávy z regionu