Děti si na akci rybářů zachytaly s Jirkou Polanským

Rybník u klubovny rybářského svazu v Třinci byl dnes v obležení dětí. Přišly si chytit pstruha a seznámit se s činností rybářů. Bylo vidět, že je to moc baví.

Jirka Polanský ukazuje dívce, jak má zacházet s rybářským prutem. Foto: mr

Místní organizace Českého rybářského svazu pořádala v sobotu akci pro širokou veřejnost nazvanou Lov ryb s Jirkou Polanským. Hokejista třineckých Ocelářů dorazil na místo už ráno a hned na první pohled bylo patrné, že krom sportu na ledě mu jde skvěle i rybaření. Ochotně pomáhal dětem navléct na háček červíky a prozradil také, že páteční utkání Ocelářů s finskými Pelicans Lahti bylo jedno z nejlepších v jeho kariéře. „Samozřejmě výhra nás nesmírně nakopla, takže bych chtěl pozvat všechny fanoušky, aby přišli i v neděli. Budeme je potřebovat,“ vyzval.

Na akci mohly dojít děti, které už rybaří, ale také ty, které prut doposud nedržely v ruce. „Našim cílem je ukázat prckům naši činnost a nalákat je, aby chodily i k nám do kroužku. Určitě je lepší být v přírodě venku než doma sedět u počítače,“ poznamenal pořadatel Libor Kocinec. Vysvětlil, že dětem na místě zapůjčili nejen pruty, ale v případě potřeby i instruktora. „Dnes chytáme pstruhy duhové, takže si děti mohou domů odnést rybu třeba na oběd,“ dodal s úsměvem.

A to se malým rybářům dařilo. „Já jsem si chytila taky rybičku. Je moc pěkná,“ řekla například šestiletá Eliška. Na otázku, co s rybkou tedy udělá, ale odpověděla bez váhání: „Upečeme si ji na kmínu k obědu.“ Podobně reagovaly i další děti. „Na másle, určitě si je uděláme na másle,“ volal jeden z mladíků a ukazoval pyšně několik ulovených pstruhů.

Rybářskou akci zaštítila primátorka Třince Věra Palkovská. „Moc se mi tady dnes líbí. Jednak vyšlo počasí, a pak je vždy příjemné vidět děti, jak něco venku v přírodě dělají a baví je to,“ byla spokojená primátorka, která rybaříkům přinesla občerstvení – džusíky a oplatek. Pokračovala, že ji nesmírně těší, že je ve městě tolik různých spolků a organizací, které se věnují dětem. „A tady u rybaření si děti mohou potrénovat jednu důležitou vlastnost, a totiž trpělivost. Ta je zde naprosto nezbytná,“ řekla Věra Palkovská a dodala: „Navíc se mi zamlouvá, že se rybářského prutu chopily i dívky. Není to tedy jen pánská záležitost.“

Do rybářského areálu zavítali také policisté, kteří přivezli ukázat svou techniku a různé pomůcky nezbytné pro jejich práci. Kdo chtěl, mohl si obléct policejní výstroj těžkooděnců nebo si sednout do jejich terénního auta. A to tedy mnoho dětí chtělo.

Další zprávy z regionu