Děti tvořily kraslice pro muzeum

Malované kraslice, veselé zajíčky, roztomilá kuřátka a další dekorační předměty přinesly děti do Muzea Třineckých železáren a města Třince. Konala se tam tradiční soutěž nazvaná O nejkrásnější kraslici, která vyvrcholila v pondělí předáváním cen.

Dívky si prohlížejí své výtvory. Moc se jim povedly. Foto: mr

Už po sedmadvacáté přinesly nadšené děti do muzea své velikonoční výtvory. Na některých bylo znát, že je dělaly samy, u jiných byla vidět dospělá ruka, což ale vůbec nevadilo. Letos se zde sešlo na 188 kraslic, přičemž nešlo jen o vajíčka, ale i o různé zajíčky, beránky a další postavičky, které k Velikonocům patří. Muzeum pak ocenilo nejzdařilejší dílka, cenu dostalo 40 šikulů.

Na dětech bylo patrné, jak je ocenění těší. Například malá Adélka se svěřila, že vyráběla vajíčko. „Je zdobené kytičkami a pomáhala mi s ním paní učitelka,“ prozradila dívenka. Její kamarádka Beátka zase vyrobila celý košík se čtyřmi vajíčky a slepicí. „Já jsem vzala balónek, nalepila na něj ubrousky s velikonočním zajíčkem. Ještě jsem k tomu udělala z látky mrkvičky,“ popsala Gábinka.

To Anička si pro svůj výrobek půjčila od rodičů skleničky na víno a vyrobila z nich krásnou dekoraci s králíkem, ovečkou a kůzlátkem. Další Anička se zase pochlubila vyrobenou včelkou na kytičce. Dívky se shodly v tom, že je tvoření moc bavilo, a hned plánovaly, že za rok do soutěže půjdou určitě znovu.

Další zprávy z regionu