Děti vymění školu za středisko

Velká rekonstrukce polské školy v Hrádku pokračuje podle plánů. Na místě je však hluk a prach. Vedení obce proto zvažuje, že pro děti najde na první tři měsíce školy místo v jiné budově. Hygiena tento plán v pondělí posvětila.

Škola rekonstrukcí střechy zcela změní svou tvář. Foto: studie

Prázdniny pomalu končí a děti z polské základní školy v Hrádku byly jako na trní. Ještě minulý týden nevěděly, kam přesně 4. září zamíří.

„Děláme vše pro to, aby našly útočiště v nově vybudovaném zdravotním středisku ve druhém podlaží. Tam by měly klid na učení a nemusely dennodenně procházet staveništěm. Popravdě si neumím moc představit, že by se v tom rámusu mohl někdo něco naučit. Samozřejmě, typ prací může být v září jiný a hluk už nemusí být tak pronikavý. V novém středisku by to měly děti prostě lepší,“ zamyslel se starosta Hrádku Robert Borski.

Prozradil, že minulý týden byla v budově zdravotnického střediska hygienička, která neshledala výraznější nedostatky a důvody, proč by tam děti nemohly zhruba tři měsíce strávit. V pondělí pak potvrdila, že její rozhodnutí platí.

„Čeká nás kolaudace střediska, ale snad dopadne dobře. Děti už přišly o poslední týden ve škole v červnu, tak jim rozhodně nechceme ubírat další dny v září. Bylo by to nefér i vůči rodičům,“ zdůraznil starosta.

Samotná rekonstrukce školy probíhá podle plánu. Pracovníci odizolovali podlahu v podkroví a odkryli střechu. Nyní pracují na nové konstrukci střechy.

Obec Hrádek přistoupila k výměně střechy školy, protože ta dosavadní byla v dezolátním stavu a do budovy zatékalo. Získá tím ale i nové prostory, ve kterých vznikne multifunkční sál pro výuku školáků i pro různé besídky a vystoupení.

Děti se také těší na malou cvičnou kuchyňku i nové toalety se sprchou, která ve škole schází. V rámci rozsáhlé rekonstrukce vznikne v budově školy zcela nová kmenová třída, kterou tam kvůli počtu dětí potřebují doslova jako sůl.

Další zprávy z regionu