Děti vystavily obrázky v kině Kosmos

Staroegyptské motivy, kočky, ruce nebo třeba brouci a další zdobí galerii v třineckém kině Kosmos. Autory jsou děti z vendryňské základní školy. Dokazují, co všechno jsou schopny během hodin výtvarné výchovy vytvořit.

Elen namalovala tučňáky. Její obraz putoval do soukromé sbírky. Foto: mr

Kino ve spolupráci se školou uspořádalo vernisáž poslední listopadové pondělí. Byla spojena s projekcí obrázků v kině, a hlavně dražbou tří obrázků. Výtěžek putuje zpátky do školy, a to na výtvarné potřeby pro žáky. Autorka jednoho z nich, Elen, prozradila, že do malování se většina spolužáků zapojila s chutí. „Hlavně kreslili samozřejmě ti, kteří mají k výtvarné výchově vztah, ale bylo to fajn a většinu to bavilo,“ usmála se Elen, která namalovala obraz s tučňáky.

Všechny vystavené obrázky malovaly a kreslily děti z druhého stupně. „Pokaždé se snažím je vtáhnout do děje. Vymyslíme si příběh a na jeho základě pak tvoříme. Myslím, že takto žáky lépe motivuji a že je to i více baví,“ vysvětlila učitelka výtvarné výchovy Lucie Bocková.

Mladí výtvarníci se takto například pustili do tématu nazvaného Magie lovu. Měli si představit život v době pravěku, kdy po zemi nechodilo ještě moc lidí, jen tu a tam se nějaká skupinka usídlila poblíž jeskyně. Je zima, uvnitř se svítí pouze ohněm a primitivními loučemi. A na stěnách vznikají nádherné obrazy, výjevy z lovů, z dramatických chvil, kdy tlupa skolila třeba mamuta nebo jiné velké zvíře. A právě tímto se žáci inspirovali.

Návštěvníky zaujmou i výrazné staroegyptské motivy, za které by se nemusel stydět ani dospělý výtvarník. „Ty malovaly společně děti z osmé třídy. Daly si záležet a je to znát,“ chválila učitelka.

Výstava bude k vidění v kině až do 10. ledna příštího roku. „Samozřejmě pokud by se nějaký obrázek návštěvníkům kina zalíbil, určitě se můžeme domluvit na jeho prodeji,“ usmála se ředitelka vendryňské školy Bohuslava Burá, která je na své žáky moc pyšná.

Další zprávy z regionu