Děti z Třince o tábory nepřijdou

Rekreační středisko Hluchová v Nýdku, ve kterém našli útočiště uprchlíci před válkou na Ukrajině, se vrátí dětem. Už od začátku prázdnin jim bude plně k dispozici. V budově se konají nejen tábory, ale i různé akce pro děti z celého regionu.

Tábory na Hluchové byly vždy oblíbené. Foto archiv: DDM

Krátce po vypuknutí války na Ukrajině našli i v našem regionu útočiště lidé, kteří před ní prchali do bezpečí. Dům dětí a mládeže, příspěvková organizace města Třince, poskytl především maminkám a jejich dětem své rekreační zařízení na Hluchové v Nýdku. Město ale zároveň pracovalo na hledání jiných prostor, aby zařízení mohlo sloužit svému původnímu účelu, tedy být opět místem pro letní dětské tábory a další akce.

„Vzhledem k tomu, že stát nyní nabízí poskytovatelům pobytu pro ukrajinské uprchlíky finanční kompenzace, můžeme pro ně najít vhodnější prostory. Od 30. června tedy bude rekreační objekt připraven opět pro malé táborníky z Třinecka,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská.

Termín mohl být i dříve, ale ukrajinské děti chodí v Nýdku do školy, takto mohou dokončit školní rok ve třídách, na které jsou zvyklé.

Město se snaží pomáhat uprchlíkům především ve spolupráci s neziskovými organizacemi, partnery, dobrovolníky i firmami. „Díky tomu nezatěžujeme rozpočet a finance tak máme pro naše občany, kteří také potřebují pomoc,“ upozornila Věra Palkovská.

Ředitel Domu dětí a mládeže Třinec Zdeněk Walach popsal, že se na jaře ocitl v těžké situaci. „Náš objekt Hluchová v Nýdku se stal útočištěm uprchlíků. A protože nám nikdo nebyl z pochopitelných důvodů schopen říct, jak dlouho tam budou bydlet, bylo nám jasné, že musíme hledat řešení,“ podotkl.

Letní pobytové tábory, které DDM pořádá, jsou vyprodané. Byly vyprodané už v půlce ledna, kdy o válce na Ukrajině nikdo ani nepřemýšlel. V půlce března proto ředitel obvolal různá rekreační zařízení, zda by u nich mohly tábory proběhnout. „Záleželo mi na tom, aby tábory vůbec byly a aby byly na pěkném místě. Zároveň aby se jejich cena nenavýšila a mohli si je dovolit úplně všichni. A to se podařilo,“ řekl ředitel.

V současné době tak má před sebou náročný úkol, pokusit se dojednat zrušení objednávek, pakliže to bude možné, a tábory se mohly konat na Hluchové. „Pokud to nepůjde, zkusíme objekt pronajmout dětem z regionu, abychom nepřišli o peníze,“ dodal.

Další zprávy z regionu