Deváťáci nakoukli pod pokličku školy TŽ

Se zvědavostí a často i patrným nadšením vstupovali žáci devátých tříd do učeben i dílen Střední odborné školy Třineckých železáren. Navštívili den otevřených dveří a mnozí se netajili tím, že se jim prohlídka moc líbila.

Do dne otevřených dveří se ochotně zapojili i současní studenti. Foto: mr

Škola se veřejnosti otevřela ve čtvrtek 11. listopadu. Martin na bílém koni sice nepřijel, ale dorazili školáci z devátých tříd, aby si pečlivě prohlédli třídy a také dílny. Ty mnohé překvapily svým moderním vybavením, takže občas i tatínci, kteří se zde před mnoha lety sami učili, koukali. „Za mě to tady vypadalo úplně jinak. Teď je to úplně jiná škola, a já žasnu, jak dobře je vybavená,“ řekl nadšeně jeden z nich.

Právě jeho syn Robin zvažuje, že si tuto školu zvolí. „Jde mi práce se dřevem i železem, myslím, že jsem manuálně zručný. Ještě ale nejsem rozhodnutý,“ pousmál se chlapec.

To Vashek z Čeladné měl docela jasno. „Zajímá mě obor Automatizované systémy a IT. S počítači mě to baví a myslím, že by to mohlo být tady dobré,“ řekl Vashek. Bydlí sice dále, ale hraje hokej za mladé Oceláře. I to v jeho rozhodování, kam se za rok vydá, hrálo roli.

Další mladý návštěvník chválil, že mu škola připadá moderní. „Je to tady moc pěkné. Výchovná poradkyně mi říkala, že se mám více učit, abych neskončil na Kanadě, ale já ji teď moc nechápu. Tato škola vypadá moc dobře a je skvěle vybavená,“ zamyslel se mladík.

Škola byla na mladé návštěvníky a jejich rodiče pečlivě připravená. Žáci vyšších ročníků se svědomitě ujali role průvodců. Každého návštěvníka přivítali a provedli je po škole. Ukázali jim učebny a dílny, představili jim i další prostory školy a ukázali výrobky žáků oborů stravovací a ubytovací služby, pečovatelské služby nebo strojírenských prací.

Sami školu chválili. „Asi hlavní výhoda je, že máme poměrně jistou práci, až tady skončíme,“ řekl Martin, který studuje čtyřletý IT obor. Jeho spolužák Jaroslav zase chválil moderní vybavení školy. „Ale super je třeba i náš bufet a taky celková atmosféra na škole, která je přátelská a v pohodě,“ dodal student.

Ředitel školy Aleš Adamus je se dnem otevřených dveří spokojený. „Nakonec dorazily téměř tři desítky školáků. Na to, že je opět doba covidová, to tedy dopadlo dobře,“ řekl ředitel. Je rád, že se akce konala prezenční formou. „Protože, co si budeme povídat, příště už se kvůli protiepidemickým opatřením osobně potkat nemusíme,“ poukázal Aleš Adamus.

Příští dny otevřených dveří se na Střední odborné škole Třineckých železáren budou konat ve středu 8. prosince a v sobotu 15. ledna, a to podle aktuální epidemiologické situace.

Další zprávy z regionu