Deváťáci si sami vyrobili lampičky

S velkým nadšením se vrhla do práce parta deváťáků, která dorazila do dílen Střední odborné školy Třineckých železáren. Mladí pracovníci měli za úkol vyrobit stolní LED lampičku. Ukázalo se, že je to nejen baví, ale že jsou i zruční. Na konci workshopu si všichni posvítili svým výtvorem.

Žáky práce v moderních dílnách bavily. Foto: mr

Unikátní možnost vyzkoušet si odbornou práci dostala třída z třinecké Základní školy Koperníkova. Deváťáci, holky i kluci, vypadali při práci až podezřele spokojeně. „Podívejte se, tady spojím tyto dva drátky a… ono to svítí,“ jásala Veronika. Jedním dechem pokračovala, že ji výroba lampičky moc baví. „Je fakt, že musíme využít i znalosti z fyziky, což je vlastně docela fajn,“ řekla s úsměvem.

Spolužačka Marie zase kvituje, že je to skvělá příležitost nakouknout do prostor střední školy a něco si rovnou i vyzkoušet. „Umím si i představit, že bych tady studovala. Uvidíme po přijímačkách,“ pokrčila rameny.

Se zručností se chopili práce i kluci. „Takovou věc zkouším vyrobit úplně poprvé a musím přiznat, že to není tak zlé,“ zhodnotil Martin. On i jeho spolužáci se na jednotlivých pracovních stanovištích střídali. Výsledkem námahy byla lampička, kterou si mohli odnést domů.

Střední oborná škola Třineckých železáren pořádá tyto workshopy už 4. rokem. Finančně na ně přispívá kraj z programu OKAP II (Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK). „Snažíme se pro žáky devátých tříd vždy připravit program, který by je motivoval ke studiu u nás. Přičichnou během toho k více oborům, vyzkouší si práci elektromechanika, mechanika, instalatéra i hutníka,“ popsal vedoucí odborného výcviku na škole Zdeněk Marek.

Pokračoval, že v minulosti u nich děti vyráběly různé předměty, jako třeba elektrický blikač, pracovaly s robotickou stavebnicí nebo stavěly ptačí budky.  „Máme vždy zkušenost, že pracují dobře a s nadšením. Baví je to. Proto budeme moc rádi, když některé z nich přivítáme v září v naší škole,“ věří ředitel školy Aleš Adamus. Ujistil, že v pořádání workshopů bude škola i nadále pokračovat.

Další zprávy z regionu