Děvčata z Gorálie bojovala v soutěži krásy

Korunku krásy pro nejkrásnější Gorolku převzala teprve 16letá Sylwia Polok z Istebnej. Soutěže Nejkrásnější Gorolka 2019, kterou vyvrcholily Dni Istebnej, se zúčastnilo také kvarteto dívek z české strany Beskyd.

Zástupkyně Gorálie z české strany (zleva Darina Gocieková, Jolanta Niedoba, Johana Pazdera, Anna Onderek). Foto: BA

Více než tisícovka návštěvníků slavících dny obce, jež kdysi dávno byla součástí Jablunkova, se kochala pohledem na slečny v nádherných svatebních róbách, v letních šatech a samozřejmě v gorolských krojích.

Sedmero děvčat z Istebné, Koniakowa a Jaworzynky v tradiční soutěži krásy doplnily čtyři dívky z Jablunkovska. Třebaže ani jedna z nich titul nezískala, na mole místního amfiteátru zanechaly velmi dobrý dojem a svým vystupováním si získaly přízeň početného obecenstva.

Šerpu pro Miss publika získala 23letá Anna Onderek z Mostů u Jablunkova. „Jsem mile překvapená, vůbec jsem to nečekala. Byl to skvělý zážitek, užila jsem si to. V soutěži krásy jsem nestartovala nikdy, ale coby modelka jsem se účastnila přehlídek v rámci charitativní akce ‚Kwiat morwy‘,“ prozradila studentka fyzioterapie.

Titul Miss úsměvu putoval do Bystřice zásluhou 24leté Dariny Gociekové. „Často slýchávám, že mám hezký úsměv, okolí mě pobízí, abych se smála co nejčastěji. Úsměv je zcela přirozená věc, nedá se ho nějak natrénovat nebo naučit,“ řekla s úsměvem 24letá studentka fakulty veterinárního lékařství ve Vratislavi.

Speciální cenu poroty získala 18letá Johana Pazdera z Bukovce, která se navíc kvalifikovala na prestižní soutěž krásy Miss Beskidów v Bílsku-Bělé. „Do soutěže mě přihlásila maminka. Na scéně jsem odmalička, takže moc velkou trému jsem neměla, byť to bylo něco úplně jiného. Chci zůstat u zpěvu, nicméně start v soutěži Miss Beskidów by jistě mohla být zajímavá zkušenost,“ přemítala 18letá studentka operního zpěvu na konzervatoři v Opavě.

Děvčata z Česka se soutěže účastnila díky Janku Michalikovi z Písku. Foto: BA

Ocenění za nejlepší taneční kreace převzala 23letá Jolanta Niedoba z Jablunkova, studentka právnické fakulty v Krakově. Majitelkou nejkrásnějšího copu se stala 16letá Kinga Golik z Koniakowa.

Letošní Dni Istebnej se nesly ve znamení hesla „Z Ochodzitej, przez Skalite po Kozubową.” A právě proto se soutěže krásy prvně zúčastnily i dívky od nás. Je třeba zdůraznit, že se tak stalo díky iniciativě Janka Michalika z Písku.

Další zprávy z regionu