Diakonie má dotaci, Marco Polo promění

Bývalá Třinecká restaurace Marco Polo zcela změní svou tvář. Objekt, který Slezská diakonie loni na podzim odkoupila od města ve velice špatném technickém stavu, se díky dotaci z programu React – EU promění už za pár měsíců v Komunitní centrum pro duševní zdraví.

Bývalá restaurace Marco Polo zcela změní svou tvář. Studie: Slezská diakonie

Už dávno tam utichl hospodský ruch. Objekt chátrá, ale naštěstí vznikla myšlenka na jeho obrodu. „Minulý rok jsme bývalou restauraci Marco Polo prodali Slezské diakonii. A nyní jsem se dozvěděla dobrou zprávu, že se jí podařilo získat dotaci, díky níž provede velkou rekonstrukci a hlavně zcela změní podstatu celého objektu,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

Její slova potvrdil i vedoucí třinecké oblasti Slezské diakonie Petr Wiselka. „Získali jsme dotaci z evropských fondů ve výši 49 milionů korun, avšak celkové náklady se určitě vyšplhají výše. Základní rekonstrukci zvládneme, ale na dovybavení a navazující stavební práce se musíme poohlédnout po dalších zdrojích a do financování zapojíme i své vlastní prostředky,“ vysvětlil.

Podle dotačních podmínek musí být rekonstrukce hotová do konce příštího roku. „V tuto chvíli nám architekt dokončuje stavební prováděcí dokumentaci, pak vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby a na podzim by se mohlo začít stavět,“ upřesnil Petr Wiselka.

V první fázi se diakonie zaměří na rekonstrukci objektu, v další vznikne přístavba, venkovní výtah, zateplení a úprava parkoviště. Až bude hotovo, v bývalé restauraci začne Slezská diakonie poskytovat služby lidem, kteří mají duševní onemocnění. „Budou tam denní aktivity, zázemí pro terénní služby i pro spolupráci mezi obory. Nepůjde tedy o pobytové služby, ale o ambulantní a terénní služby,“ doplnil Petr Wiselka.

Krom Slezské diakonie neskrývá radost předseda osadního výboru Třinec-Konská-Podlesí Eduard Turoň. „Máme v naší městské části několik věcí, které chceme změnit. Jednou z nich je právě bývalá restaurace Marco Polo. Ta budova je ve velice špatném stavu. Kdysi se stavěla v akci Z a kromě obvodových zdí tam vlastně není nic moc použitelné. Proto jsme uvítali spolupráci se Slezskou diakonií a společně jsme vytvořili projekt na rekonstrukci budovy a její nové využití,“ podotkl Eduard Turoň.

Je rád, že objekt bude mít smysluplné využití a v budoucnu počítá i s bližší spoluprací s diakonií.

Další zprávy z regionu