Díky nové aplikaci pacienty pošlou na testy i praktičtí lékaři

Novou aplikaci, která urychlí práci praktických lékařů při objednávání pacientů na odběrová místa, spustil Moravskoslezský kraj.

Pacienti dostanou informaci, kdy a kam se mají dostavit k odběrům. Foto: archiv Nemocnice Třinec

Nový systém umožní praktikům posílat pacienty na testy na koronavirus bez zbytečného papírování, díky němu se také nebudou na odběrových místech lidé nekoordinovaně hromadit.

Podle nového nařízení mohou kromě epidemiologů Krajské hygienické stanice v Ostravě posílat pacienty na testy, které zjistí přítomnost koronaviru, také praktičtí lékařiIvo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje

„Podle nového nařízení mohou kromě epidemiologů Krajské hygienické stanice v Ostravě posílat pacienty na testy, které zjistí přítomnost koronaviru, také praktičtí lékaři. Vytvořili jsme systém, který nám umožní lépe koordinovat a třídit nové požadavky na našich devíti odběrných místech,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Dodal, že díky systému, který je určen jen pro lékaře, pacienti nepřijdou do styku s papírovými žádankami a nemusejí chodit do ordinací. „Chceme tak ochránit jejich zdraví i zdraví zdravotnického personálu a zabránit nekontrolovanému shlukování lidí na odběrových místech,“ řekl Vondrák.

Aplikaci vytvořili a otestovali zaměstnanci krajského úřadu. V neděli dostali všichni praktičtí lékaři informaci, že pokud budou pacienta posílat na rychlotesty, nebo na klasické velké PCR testy na koronavirus, musí jej nejdříve zaevidovat do systému.

Každý lékař dostane jednorázový kód pro registraci. Po přihlášení bude do systému zadávat data potřebná k objednání vyšetření. Pacienti pak dostanou přesné informace, kdy a kam mají na odběry přijítTomáš Kotyza, ředitel Krajského úřadu

„Každý lékař dostane jednorázový kód pro registraci. Po přihlášení bude do systému zadávat data potřebná k objednání vyšetření. Pacienti pak dostanou přesné informace, kdy a kam mají na odběry přijít,“ vysvětlil ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Podotkl, že systém je propojen i s epidemiology a odběrovými místy, umožní vzájemné předávání informací, kontrolu pacientů a zabrání jejich shlukování.

„Systém je samozřejmě zabezpečen, aby nemohlo dojít ke zneužívání dat,“ zdůraznil Kotyza.

Další zprávy z regionu