Dívka bere hasičský sport vážně

Jednou z nejvýraznějších postav jednotky sboru dobrovolných hasičů v Českém Těšíně – Stanislavicích je Gabriela Martynková. Vloni na mistrovství republiky proklouzla mezi deset nejlepších žen v disciplíně TFA, letos má na tuzemský šampionát nakročeno znovu.

Mladou hasičku baví i trénování dětí a plyšových medvědů. Foto: ba

TFA Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije je nejnáročnější hasičskou soutěží, která simuluje práci hasiče během zásahu. Soutěžící mají na sobě kompletní zásahovou výstroj včetně obuvi, rukavic a přilby. V této disciplíně si libuje Gabriela Martynková ze Stanislavic u Českého Těšína.

„V TFA soutěžím už tři roky. Dostala jsem se k ní na soutěži v Ropici. Byl to tenkrát osudový závod, od té doby jsem si tuto disciplínu zamilovala,“ řekla. Dodala, že mezi hasiči ze Stanislavic se pohybuje odmalička – přesněji řečeno 14 let, členkou výjezdové jednotky je teprve dva roky.

Vloni v září startovala na mistrovství České republiky ve Svitavách, dostala se mezi desítku nejlepších v ženské kategorii. Dotáhla to až do reprezentace České republiky za Moravskoslezský kraj. „Mám před sebou tři kvalifikační závody na mistrovství České republiky. Těch závodů je celkem pět, po úvodních dvou, ve kterých jsem obsadila druhé místo v Ostravě a třetí v Jablunkově, vedu průběžnou tabulku,“ podotkla Martynková.

Studuje obor Zdravotnický záchranář v Ostravě, po prázdninách nastoupí do druhého ročníku. Trénuje čtyřikrát až pětkrát týdně, někdy i dvoufázově. „Ráno třeba hodinu běhám a odpoledne se dvě a půl hodiny zaměřuji na techniku. Nejlépe mi jde hammer box, mám ráda i pneumatiku a motání hadic, naopak výběhy do schodů mi tolik nejdou. Součástí mé přípravy je rovněž crossfit,“ prozradila něžná dívka.

Další zprávy z regionu