Divoká prasata zpustošila louku uprostřed vesnice

Nemilé překvapení čekalo na majitele louky v Hrádku. Řádila na ní divoká prasata. Neodradil je ani fakt, že louka se nachází uprostřed zástavby rodinných domů.

Louka je rozrytá k nepoznání. Divočáci se činili. Foto: mc

Fakt, že divočáci občas zavítají mezi lidská obydlí, není v Hrádku neobvyklý. Jen to většinou dělají spíše na jaře, když zemědělci zasadí brambory. V tomto ročním období to byl spíše šok. „Louku obrátili doslova naruby. Hledali na ní nejspíše kořínky rostlin a různý hmyz. Kolik jich bylo, si netroufám říct. Ale je fakt, že divočáci ztrácí plachost a není ojedinělé, že se vydají i do obce,“ podotkl tamní myslivec.

Jak dále řekl, divoká prasata nejsou pro člověka nebezpečná. Jsou ale situace, kdy agresivní mohou být. „Například když je zvíře zraněné nebo když bachyně má malá selátka. To je samozřejmě lepší se jim vyhnout,“ upozornil myslivec. S majitelem louky se domluvil, že mu ji pomůže dát zase do pořádku.

Jan Heczko, který louku vlastní, zažil šok, když viděl spoušť po prasatech. „To nejde pochopit. Jednak je to mezi baráky a pak na té louce nebylo nic zasazené. Vím, že divočáci rádi chodí na pole, kde je kukuřice nebo pšenice, ale sem? To nepochopím,“ diví se ještě dnes. S divokými prasaty má zkušenosti, když mu před lety vyorali záhon s brambory. „Na radu myslivců jsem si pak pořídil elektrický ohradník. Ten mi další úrodu už zachránil,“ dodal Jan Heczko.

Starostu Hrádku Roberta Borského řádění divokých prasat nepřekvapilo. „Jsme podhorská obec, a tak se to občas stává. Škody ale zatím byly spíše drobnější,“ podotkl starosta, který je rovněž myslivcem. Ví, že divokých prasat žije v našem regionu poměrně hodně. Pamatuje, kdy jich myslivci odstřelili i 40 během jedné sezony.

Další zprávy z regionu