Dluhy dětí vznikají často nezodpovědným chováním rodičů

Pokud jsou rodiče nezodpovědní, děti se mohou dostat do nepříjemné situace. V momentě, kdy na dortu sfouknou osmnáct svíček, stávají se z nich dlužníci, kdy dokonce čelí i exekucím.

Ilustrační foto

Charita z Českého Těšína pomáhá mimo jiné i lidem, kteří se ocitli v dluhové pasti a hrozí jim osobní bankrot. Setkala se však i s případy mladých lidí, kteří do pasti exekutorů spadli ne vlastní vinou. „Naštěstí se jednalo za poslední dobu jen o tři případy. Šlo o dluhy, které vznikly, když dotyční byli ještě dětmi. Důvodem byla jízda načerno a nezaplacené odpady,“ uvedla vedoucí sekce Prevence Charity Český Těšín Jana Turoňová.

Jak dále řekla, pokud se vyvíjí kroky, které by podobným situacím udělaly přítrž, bude to jen dobře. „V našem kraji je naštěstí dětských exekucí málo, přesto by mohly přibývat. Vůči mladým lidem to není fér. Každý má právo začít svůj dospělý život s čistým štítem. Vždyť děti nesou následky chování svých rodičů často celý život,“ dodala Jana Turoňová.

Moravskoslezský kraj na popud vlády vyzval organizace, aby dluhy nezletilých odepsaly. Kupříkladu Nemocnice Třinec evidovala ještě nedávno sto dětských neplatičů v celkové částce 10 620 korun. Jedná se o neuhrazené poplatky za pohotovost. „Při vymáhání pohledávek za dětské pacienty ale postupujeme tak, že dlužné částky požadujeme od jejich rodičů, jakožto zákonných zástupců, což je v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Nepodílíme se proto na zadlužování nezletilých dětí, naopak s péčí řádného hospodáře vymáháme pohledávky po dospělých rodičích, čímž je vedeme k plnění svých rodičovských povinností,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Dluhy dětí mohou vznikat i vůči městům. Ne však v Třinci. Magistrát v současné době neeviduje dětské dlužníky.  Přitom ještě před několika lety dlužná částka nezletilých činila 598 468 korun. „Dle doporučení ministerstva financí z roku 2015 se město rozhodlo, že nebude tyto poplatky vzniklé do roku 2013 vymáhat. Od roku 2014 už to v Třinci funguje tak, že neuhrazené předpisy dětí přechází na zákonné zástupce,“ upřesnila Martina Janiková z Magistrátu města Třince.

Více si můžete přečíst v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu