Dnes slavíme svátek zamilovaných

Den svatého Valentýna se slaví v anglosaských a dalších zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce jako symbolu lásky.

Obřady na horách lákají zamilované páry i kvůli krásným a nevšedním fotografiím, které si tam pořizují. Ilustrační foto: AdobeStock

Tento svátek se šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů. Zamilovanost dvou lidí většinou končí svatebním obřadem. A svateb zažil náš region v minulém roce spoustu.

Kuriozity během obřadů na Gorolii
Mezi nejčastěji oddávajícími na Jablunkovsku patří místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. Od sklonku roku 2018 do konce roku 2023 měl za sebou 323 oddaných párů. Za tu dobu zažil svatby utajené, ale i kuriózní.

Nezapomenutelný je pro Luboše Čmiela obřad na Kozubové, kam místostarosta přijel společně s matrikářkou autem. Na místě jim řekli, ať si přesednou do terénního vozu, že pojedou ještě dále.

Svátečně oblečeni usedli do ne zcela čistého auta a bahnem je převezli na louku. „Když přicházela houslistka, uklouzla na blátě a zranila si koleno. Malý kluk jí pak držel notový stojan, aby mohla hrát, protože foukal silný vítr. Když jsem otevřel desky, abych začal mluvit, tak mě ještě do prstu píchla vosa,“ usmál se místostarosta, který se ještě nyní bavil při pohledu na novomanžele. Ona měla krásné bílé šaty a ženich tyrolský kostým – kraťasy. Přitom oba byli Češi.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu