Do Afriky míří i kola ze ztrát a nálezů

Na kolech z Třince a okolí se již brzy rozjedou africké děti do školy. V hutnickém městě se jich podařilo vybrat přes dvě stovky. Kola jsou pro africké školáky často jedinou možností, jak se dostat za vzděláním.

Velká sbírka kol zamíří z Třince nejprve do Ostravy a pak až do Afriky. Foto: DH

Jarní sbírka Kola pro Afriku skončila. S projektem pomáhala Charita Třinec. Spolu s dalšími dárci se zapojila i společnost Smolo a třinecký magistrát, který školákům do Gambie poslal sedm kol. Opuštěné bicykly, které zůstaly městu v rámci ztrát a nálezů, předala na sběrném místě Charitě Třinec primátorka Věra Palkovská společně s náměstkem Ivo Kaletou.

„Nezřídka se k nám na magistrát v rámci ztrát a nálezů dostanou jízdní kola různých typů a v různém stavu. V souladu se zákonem takováto kola uschováme, a pokud se do tří let od nálezu vlastník nepřihlásí, stane se kolo majetkem města. Některá kola po opravě ještě využijí zaměstnanci úřadu pro služební účely, ale další rádi věnujeme pro dobročinné účely a podpoříme záslužnou aktivitu,“ uvedla Věra Palkovská s tím, že magistrát poslal do Afriky už více než dvě desítky takových kol.

Společnost Smolo zapůjčila Charitě dva kontejnery na přepravu kol. „Ve čtvrtek jsme bicykly odvezli, protože se už o ně začínali zajímat místní sběrači. Takže jsme se během překládky kol z úřadu dohodli s ředitelkou Charity, že jim zasponzorujeme nejen kontejnery, ale i dopravu do centrálního skladu v Ostravě,“ uvedla mluvčí skupiny Smolo Dorota Havlíková.

V Ostravě budou kola opravena a připravena na cestu do africké Gambie. Tam zamíří prostřednictvím koordinátora projektu do vybraných škol.

Další zprávy z regionu