Do boje o Hrad by Jiří Drahoš šel znova

Čestný občan nejvýchodnějšího města podle svých slov ani na vteřinu nezalitoval, že šel do boje o křeslo hlavy státu. A šel by do toho znovu. Jiří Drahoš to řekl ve čtvrtek v podvečer během besedy na jablunkovské radnici.

Jiří Drahoš během čtvrteční besedy v Jablunkově. Foto: ab

Ve stejném sále, kde loni v březnu představil svou knihu Věda života a především oznámil prezidentskou kandidaturu, jej lidé opět přivítali a během besedy opakovaně odměnili potleskem. A čestný Jablunkovan příznivcům ve svém rodném městě opakovaně poděkoval za podporu i pomoc.

„Bylo to dobrodružství, ale – řekl bych – velmi zajímavé dobrodružství,“ okomentoval kampaň. Během ní bývalého předsedu Akademie věd potkala spousta příjemných překvapení. To největší, jak uvedl, mu připravila manželka, která jej po celou dobu kampaně provázela na setkáních s lidmi po celé zemi a podporovala. „Pozitivních zážitků byla spousta,“ doplnil s tím, že poznali mnoho zajímavých míst a potkali mnoho zajímavých lidí.

Na druhou stranu se vyrojila i překvapení nepříjemná, hlavně na sociálních sítích. „Čekal jsem, že mi někdo bude na facebooku nadávat. Co jsem ale na začátku kampaně nečekal – že ta zloba nebo nenávist půjde tak daleko, že lidé či celé týmy začnou vymýšlet pomlouvačné mejly. Dozvěděl jsem se o sobě tolik věcí, že jsem jen zíral. Nic z toho není pravda. Nejhorší je, že se s tím nedalo nic dělat,“ řekl.

Jiří Drahoš zopakoval, že by rád zůstal v politice, ve veřejném životě. „Případná kandidatura do Senátu je součástí nějaké širší úvahy, jak zůstat ve veřejném životě,“ konstatoval. Rozhodnut však ještě není a podle svých slov by to nechtěl redukovat na model „neúspěšný prezidentský kandidát, tak aspoň do Senátu. To je model, který se mi nelíbí.“ Nicméně Drahošovy úvahy o jeho dalším veřejném angažmá už spějí k rozhodnutí.

Více se dočtěte ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu