Do kin míří film Cirkus Maximum

Producent a scénárista Petr Šiška z Třince vysílá do kin novou českou rodinnou komedii Cirkus Maximum. Diváci se mohou těšit na hluboký lidský příběh zasazený do atraktivního prostředí – cirkusové manéže. Nechybí láska, legrace i úchvatné výkony světoznámých artistů.

V roli stárnoucího klauna se představí Oldřich Kaiser. Dokazuje, že je stále Pan herec. Foto: Petarda Production

Premiéra za účasti herců se bude konat v pátek 14. října v třineckém kině Kosmos. Diváci se mohou těšit nejen na filmový zážitek, ale i možnost vyhrát knihu Cirkus Maximum, která je předlohou snímku.

„K cirkusu mám osobně velice blízko. Přivedl mě k němu režisér Artur Kaiser, který pořádal mezinárodní cirkusové festivaly, a já jsem měl tu čest čtyři ročníky moderovat. Dostal jsem se do zákulisí, seznámil se s mnoha artisty a dostal se pod kůži celé té cirkusové rodiny,“ popsal Petr Šiška. Řekl také, že myšlenka na film z cirkusového prostředí začala zrát už v době, kdy natáčel první film Muzzikanti. „A právě Artur mi už tehdy sdělil, že by měl o natáčení zájem,“ zavzpomínal Šiška.

Cirkusové téma se českým filmařům vyhýbalo dobrých padesát let. Možná je to tím, že je náročné sehnat artisty pro natáčení, protože ti mají svou cirkusovou sezonu naplánovanou hodně dopředu. „Tady nám trošku nahrálo období covidu, kdy byli oni, stejně jako filmaři, bez práce. Takže jsme se pustili do prvního námětu a psaní příběhu. Pracovali jsme na tom asi ¾ roku, přizvali jsme k tomu scénáristu Lukáše Fišera, který se podílel na scénáři o psu Gampovi, aby nám pomohl s filmovými dialogy. Před rokem jsme přistoupili k natáčení,“ pokračoval producent.

V Praze na Letné vyrostlo obrovské cirkusové šapitó, ve kterém se začalo točit. Bratři Berouskovi umožnili filmařům, aby natáčeli další scény v jejich zimovišti. „Ale hlavně se nám povedlo dát na týden dohromady špičky světové artistické školy z Las Vegas, Brazílie, Španělska či Itálie a samozřejmě i ty naše. Zapojili jsme do procesu dalších asi dvě stě artistů a dalších cirkusových umělců,“ prozradil Petr Šiška.

Diváky bude jistě zajímat, kdo z herců přijal cirkusovou roli. Jistě je potěší, že se v kůži principála ocitl Jan Přeučil. Jeho syny hrají Radim Fiala a Petr Batěk. Roli klauna v důchodu skvěle vysekl nepřekonatelný Oldřich Kaiser a bodrého Moraváka, všudybyla a stavěče pomocníka zvládl na jedničku Tomáš Matonoha. V ženských rolích exceluje mimo jiné Barbora Mottlová.

„Spousta lidí se mě ptá, zda ve filmu budou i drezúry se zvířaty. Nebudou. Zcela záměrně jsme se tomu vyhnuli. Zvířata sice v některých záběrech máme, ale spíše jen v zimovištích, ne v manéži. Jednu malou roli tam ale má opička, se kterou přijede Tomáš Matonoha,“ usmál se Petr Šiška.

Další zprávy z regionu