Do křesla starosty se vrací Vít Slováček

Očekávaný scénář pondělního ustavujícího zasedání zastupitelů v Českém Těšíně se naplnil. Po čtyřleté pauze, kdy byl místostarostou, opět usedne do starostovského křesla Vít Slováček (KDU-ČSL).

Zleva Jan Pekař, Kateřina Krainová Byrtusová a Vít Slováček. Foto: tm

Ve funkcích místostarostů se představí nové tváře – Kateřina Krainová Byrtusová (Nezávislí pro Těšín) a Jan Pekař (ODS s podporou TOP 09).

Nově vzniklá koalice má ve 27členném zastupitelstvu 14 křesel. Radu města doplňují na 9 členů Alena Hasáková (Nezávislí pro Těšín), Wieslaw Kubica (Nezávislí pro Těšín), Irena Machů (Nezávislí pro Těšín), Michal Utíkal (Nezávislí pro Těšín), Kateřina Pindejová (KDU-ČSL) a Miroslav Sluštík (ODS s podporou TOP 09).

Poklidný průběh ustavující schůze se zlomil na jejím konci. Důvodem byla žádost již bývalé starostky Gabriely Hřebačkové a místostarosty Tomáše Pavelka o proplacení nevyčerpané dovolené. „Tento postoj mi připadá nemorální,“ reagovala nová místostarostka Kateřina Krainová Byrtusová. Odstupující politici vysvětlili, že dovolená se jim nakumulovala a nestihli ji proto včas vybrat. „Proč si dotyční nevybrali více dovolené dříve anebo v povolebním období,“ ptala se dále místostarostka s tím, že každý zaměstnavatel dohlíží, aby si lidé dovolenou vybírali průběžně během roku a nenechávali si ji na jeho konec.

Jak dále zaznělo, na proplacení nevyčerpané dovolené mají oba nárok, nicméně je to dobrovolné a mohli se tohoto nároku vzdát.

Ač debata byla místy emotivní, hlasování nakonec proběhlo v klidu a oběma žadatelům bylo proplacení nevyčerpané dovolené schváleno, přestože někteří zastupitelé byli zásadně proti.

Další zprávy z regionu