Do Mionší turisté nemohou

Naučná stezka v pralese Mionší je do konce července uzavřená. Nařízení vydali ochránci přírody. Důvodem je, aby vzácné druhy živočichů měly při hnízdění potřebný klid.

Prales Mionší. Ilustrační foto: MSK

„Mohu potvrdit, že naučná stezka Mionší, tak jak fungovala vloni, letos určitě fungovat nebude,“ řekl Jiří Lehký z CHKO Beskydy s tím, že podrobnější vyjádření pro vedení Dolní Lomné připravuje dodat během tohoto týdne.

Dolní Lomnou nečekané nařízení zaskočilo. „Minulé vedení obce stálo hodně úsilí, aby se stezka otevřela lidem, a teď tohle,“ posteskla si starostka Dolní Lomné Eva Sikorová.

„Chceme najít jinou alternativu, aby lidé do pralesa mohli vyrazit, ale vše je na začátku. Hlavně nechceme mít v hlavní turistické sezoně prales uzavřený pro lidi, kteří o něj mají zájem,“ doplnila starostka.

Určitou náhradou může být stezka nazvaná Krajinou dávných horalů, která sice vede jinudy, ale díky možnosti průvodcovské služby zájemci získají rovněž výklad o Mionší. „Lidé mohou na tuto stezku i sami, ale zajímavější určitě bude s průvodcem. Sraz bývá u informačního centra a bližší informace lze získat na webových stránkách naší obce,“ doporučila Sikorová.

Další zprávy z regionu