Do muzea mířily v letní sezóně tisíce lidí

Pandemie koronaviru letos uzavřela kulturní zařízení po celou zimu a kus jara. Od chvíle, kdy se ale epidemiologická situace zlepšila, se dveře Muzea Třineckých železáren a města Třince doslova netrhnou.

Muzeum baví i malé školáky. Vždy si odnesou plno vědomostí a zážitků. Foto: mr

„Třebaže to tak mnozí nepociťují, u nás v muzeu máme za sebou velice úspěšné léto. 11. května jsme otevřeli po covidové pauze a návštěvníci na to velice rychle zareagovali. I přes léto si k nám nacházeli cestu, takže za toto období zhruba do konce října nás navštívilo na 7300 lidí, což je na tak malé muzeum krásný výsledek,“ je spokojená vedoucí muzea Eva Zamarská.

Za tímto úspěchem stojí hlavně kvalitní výstavy. „Velice úspěšné byly ty o historii Třince. Mohli jsme na nich prezentovat exponáty z našeho mobiliáře. Dokonce nám přibyli noví dárci, kteří nám přinášeli různé dobové předměty. Například mě osobně dojala paní, která přišla na výstavu a krátce potom se vrátila a donesla nám starý lis na česnek. Takže tímto děkuji moc všem, kteří předměty nevyhazují, ale raději je donesou nezištně k nám do muzea,“ pokračovala.

Přes léto chodili do muzea ve větší míře turisté. Zajímaly je aktuální výstavy, ale často strávili hodně času u stálé expozice o Třineckých železárnách. „Mnohokrát nás až udivilo, jak moc je pro ně toto téma lákavé. Povídali jsme si s návštěvníky, přijel třeba starý pán, který v hutích kdysi pracoval a pak emigroval do Austrálie. Byl velice dojatý. Nebo jiný muž z Německa zase přišel, aby se podíval, kde před válkou pracoval jeho otec,“ poukázala Eva Zamarská.

Turisté také často u vstupu říkají, že zde chtějí strávit půlhodinu. Nakonec se ale zdrží několikanásobně déle a odchází se slovy, že nečekali, že jim malé muzeum tolik nabídne.

„Jeden pán mi řekl, že teď už ví o Třinci daleko více věcí než o svém rodném Liberci. To potěší,“ přidala poznatek průvodkyně Petra Molinová. Všimla si, že obecně turisty nejvíce z Třince zajímá hokej, Třinecké železárny a Beskydy v okolí.

„Nesmím opomenout zmínit i školáky. Chodí k nám v rámci výuky a je vidět, že je návštěva muzea baví. Takže se snažíme vymýšlet výstavy, které se jim budou zase líbit,“ slíbila vedoucí. A hned spustila výčet, co se co nevidět chystá. Stávající výstavy totiž pomalu končí a od 1. prosince se můžeme těšit na novinky. „Bude to velice zábavná výstava nazvaná Hlavolamy. Na té se opravdu pobaví malí i velcí. Dále zahájíme nádhernou výstavu Vánoce, zrcadlo historie a Betlém, symbol Vánoc,“ prozradila Eva Zamarská, která se na předvánoční dobu v muzeu už sama nesmírně těší.

Další zprávy z regionu