Do tmy svítí moderní světla

Úspornější, efektivnější a modernější je nově veřejné osvětlení v Návsí. Chodníky a silnice v obci osvětluje 485 nových svítilen. Obec počítá s výměnou dalších patnácti světel.

Nových svítilen je v obci 485. Foto: ba

Nová moderní ledková svítidla jsou v celém katastru obce vybavena funkcí umělá půlnoc. Od 23 do 3 hodin dochází k utlumení jejich výkonu na 50 procent, posléze přichází návrat do plného svitu.

„Původní ocelové sloupy veřejného osvětlení od restaurace Mrózek ve směru na Jablunkov jsou dávno za hranicí životnosti. Svítilny jsme proto umístili na betonové sloupy na druhé straně silnice. Mají delší výložníky, aby zajistily odpovídající osvit jak chodníku, tak i silnice. Ještě nás čeká odstranění ocelových sloupů, protože jejich technický stav je nevyhovující,“ vysvětlil starosta Návsí Marian Waszut.

Zdůraznil, že díky instalaci moderních svítilen je nyní světelné znečištění v obci minimální. „Některé svítilny se nachází v bezprostřední blízkosti domů. Nastavili jsme je, aby lidem nesvítily přímo do oken,“ dodal.

Původní osvětlení zůstalo pouze podél chodníku od restaurace U Mrózka do Rohovce, kde již dříve obec nainstalovala moderní parkové svítilny s nízkou spotřebou.

Další zprávy z regionu