Dogmaratonu dominovalo plemeno border kolie

Po loňském nultém ročníku se v sobotu konal 1. ročník Beskydského dogmaratonu. Jedná se o závod dvojic, které tvoří běžec a jeho pes. Základnou pro závody byl areál PZKO v třineckých Gutech.

Závodníci měli během dogmaratonu ideální počasí. Foto: pořadatelé

Na start se postavilo 82 závodníků, jelikož ne všichni zaregistrovaní ať už z důvodu nemoci sebe nebo případného zranění psa dorazili. Všichni, kteří odstartovali, úspěšně zvládli celou trasu. „Nemuseli jsme řešit žádný odvoz závodníka z trati ani to, že by některý ze závodníků vzdal a neprošel by všechny kontrolní body. Samozřejmě jako každý rok si pár závodníku kratší nebo delší trať prodloužilo, ale to je už součást těchto závodů, kde se musí umět trochu pracovat i s mapou,“ řekl za pořadatele Michael Tomanek.

Nejvíce vyrovnaný byl závod o délce zhruba 40,5 kilometru – dogmaraton. V mužské kategorii byl mezi prvním a třetím místem rozdíl necelých 7 minut. Nejrychleji trasu dogmaraton mezi muži zaběhl Marek Svoboda a mezi ženami Monika Kupcová. Na trase Short byl mezi muži jasně nejrychlejší Mateusz Wantuła a mezi ženami Hana Magnusková. Na stupních vítězů se napříč kategoriemi nejčastěji dostali závodníci s plemenem psa border kolie (celkem 3 z 12).

Podle pořadatelů vše proběhlo naprosto bez zádrhelů a velkému zájmu se těšila jak ukázka agility a dogdancingu, tak doprovodný program uvnitř budovy, ve kterém se představil Dr. Ong, stand up vystoupení Nikoly Džokiče a kapely 2. Dech.

Veškeré výsledky jsou k dispozici na internetových stránkách závodu.

Další zprávy z regionu