Dolní Lomná řeší převod cest na obec

Katastrální stav pozemků a cest v Dolní Lomné nesedí se skutečností. V rámci pozemkových úprav chtějí v obci vyřešit i protipovodňová opatření, zadržovaní vody v krajině, mosty, propustky a podobně. A také převod pozemků pod některými místními komunikacemi do majetku obce.

Cesta na Novinu od pekárny v Dolní Lomné. Foto: tm

Například krajská silnice je podle digitálního zaměření pozemkově posunutá o šest metrů. Rozdíl až dvou metrů mezi skutečností a mapou je i u příjezdových cest k rodinným domům. „Pozemkové úpravy se v obci dělaly v 90. letech minulého století, a to v místní části Jestřábí. Zbylá část Dolní Lomné není pozemkově upravená,“ přiblížila zdejší starostka Renata Pavlinová.

Podle ní obec zároveň jedná s Lesy ČR o převedení jejich cest do majetku obce. „Na našem katastru je 90 procent cest v majetku Lesů ČR. Obec si část místních komunikací, které je nutno opravit, musí pronajmout od Lesů ČR a kofinancovat společně s dotací. Když to shrnu, do oprav cest jsme za poslední roky investovali včetně dotací na 60 milionů korun. Přitom jen 10 procent těchto silnic je v majetku obce,“ nastínila starostka, podle které by převod z majetku státního podniku na obec byl bezúplatný.

Vedení obce nechce do svého majetku všechny cesty Lesů ČR, ale má vytipované jen některé. Hlavně ty, které využívají lidé jako příjezdové ke svým domům. „Těží se dřevo a některé z cest jsou opravdu ve špatném stavu. Těžká lesní technika po nich projede, ale s osobním autem už je to složitější,“ nastínila Pavlinová.

Jako příklad uvedla cestu směrem na Novinu, která je nejen ve špatném stavu, ale navíc majetkově patří z poloviny obci a z druhé Lesům ČR. Obec ji opravuje, provádí zimní údržbu a v létě seče kolem silnice trávu. „Udělal by se odvodňovací příkop, opravila silnice a poté by se převedla na obec. Jedná se o narovnání skutečného stavu místních komunikací s katastrální evidencí,“ upřesnila starostka.

Další zprávy z regionu